Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Илин Черняшки е новият председател на Общински съвет – Ботевград

Д-р Илин Черняшки бе избран за председател на Общински съвет – Ботевград след драматична извънредна сесия тази вечер.

Заседанието започна под ръководството на Цветан Цолов с клетва на общинските съветници Георги Георгиев и Николай Велков от ДИБО, след което и двамата получиха право да участват в гласуването. След предложени промени от страна на д-р Марияна Горгачева, и след обширен дебат бяха приети промени в правилника на Общинския съвет.

За поста „Председател“ на общинския съвет бяха предложени д-р Илин Черняшки (ПП МИР), Сашко Везенков (ГЕРБ), Цветанка Арбова (МК ДИБО), д-р Марияна Горгачева (БСП) и Цветан Миньовски (КП Алтернатива на гражданите), който, обаче, си направи отвод. Останалите четирима бяха подложени на тайно гласуване, като за председател на петчленна комисия за определяне на резултата от него, бе избран Спасен Ценов.

След проведената процедура нито един от кандидатите не събра достатъчно гласове, заради което първите двама – Илин Черняшки и Сашко Везенков отидоха на „балотаж“.

Д-р Канзов отказа да участва във второто гласуване с мотив, че „Процедурата е опорочена, тъй като правилата са променени в движение„. След неговото изказване, цялата група на ГЕРБ и тази на ДИБО напуснаха заседанието, което доведе до отсъствие на двама от членовете от петчленната комисия. Предложено бе гласуването да се проведе с останалите трима членове на комисията. Общинският съветник Цветан Миньовски възрази, че и един от кандидатите отсъства.

В отговор кметът Гавалюгов се изказа остро: „Извинявам се, че се намесвам в работата на общинския съвет, но аз искам да се върши работа, не да гледам циркове.“ След изказването на градоначалника, Миньовски също напусна залата. Присъстващите юристи бяха поканени да изразят мнение по казуса, но никой не пожела да го направи.

В последвалото гласуване Илин Черняшки събра 15 гласа от общо 17 гласували.

Той прие поста с думите: „Бих искал да работим честно и почтено за защита на интересите на гражданите на община Ботевград, тяхното благоденствие и просперитета на общината.„. След това новоизбраният председател закри заседанието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *