Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Грипът ни връхлита с нови щамове през декември

Грипът мутира, срещу новите щамове нямаме имунитет. Тази година се очаква болестта да се появи в началото на декември, съобщи проф. д-р Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни болести пред bTV.

По думите му закъснение в разпространението на грипната зараза се наблюдава в цяла Европа.

„При това ще се появи с нови щамове – Бризбейн 2018, Канзас, Виктория и Пукет, за които нямаме имунитет, т.е. има по-голяма вероятност да се разболеем“, допълни той.

Всяка година Световната здравна организация определя кои ще бъдат най-разпространените грипни вируси и въз основа на това се приготвя ваксина. Практиката се е наложила от факта, че когато в северното полукълбо е лято, в южното е зима и там се проявява грипът, което дава възможност да се определи кои ще бъдат щамовете през годината.

Ваксинацията в цяла Европа е закъсняла, защото СЗО се е забавила да определи кои щамове да бъдат включени във ваксината.

„Тази година посрещаме по-подготвени грипа”, заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев, който отбеляза засиления интерес към ваксинацията срещу болестта и фактът, че са били осигурени безплатни ваксини за възрастните хора в България. Все пак нивото на ваксиниране у нас е по-ниско, отколкото например в САЩ, отбеляза проф. Кантарджиев.

Много е опасно, ако се развие грипна пневмония. Смъртността в тези случаи е много голяма, заяви проф. Кантарджиев и препоръча при затруднения с дишането веднага да се търси лекарска помощ и то в болница. Родителите на малките деца трябва да бъдат много внимателни, напомни лекарят.

Проф. Кантарджиев разкри, че има и нови случаи на морбили в Пазарджишко. Заразата е била донесена от дете, завърнало се от Франция и затова той препоръча скоро завърналите се от чужбина да не бързат да се видят с всички роднини, защото това може да има лоши последици.

Източник: kmeta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *