Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

С открит урок „Стъпки към успеха“, Вапцаровци отбелязаха Световната седмица на предприемачеството

По повод Световната седмица по предприемачество, ученици от ОУ“Н.Вапцаров“ – II “A”клас с ръководител Марияна Иванова, III “A” клас с ръководител Лилия Костадинова и IV „ Г“ клас с ръководител  Христина Димитровa,  проведоха открито занятие в Исторически музей Ботевград, вчера от 12.30ч. Откритият урок бе с наименование „Стъпки към успеха“. Едната цел на урока бе формиране на умения за: слушане, разбиране и следване на инструкции; развиване на идеи; събиране, създаване, разчитане и тълкуване на данни. Другата цел е осъзнаване на връзката между изучаваното в училище и професията.

Гости на ученическата изява бяха Вероника Георгиевa – директор на клона на Първа инвестиционна банка в Ботевград, д-р Веселин Русинов, д-р Стоян Маринов – ветеринарен лекар  и Константин Константинов – ландашфтен архитект. Гостите представиха своята професия пред  Вапцаровци и отговаряха на техните въпроси.

Вероника Георгиева разказа на учениците за своето детство, когато тя също е била дете и е имала мечти. Като ученичка тя е обичала числата, покрай своята баба, която е била учителка по математика. Всъщност това е бил любимият й предмет. След това е продължила образованието си отново  с математика. „ За да се случи вашата мечта трябва постоянство. Ако не се случи от първия път, не се отказвайте!“, препоръча Георгиева и приведе в пример ученето на управление на колело – когато падаш, пак ставаш и продължаваш, докато реализираш намерението си. Вероника Георгиева разказа на децата как е започнала своя професионален път – като касиер в банка, след това специалист по кредити и накрая шеф на банка.

Д-р Стоян Маринов проведе беседа с учениците , дали им харесва професията на ветеринарния лекар. Попита, кои от тях имат домашни любимци и кой от тях иска да стане такъв. Учениците отправиха въпроси към д-р Маринов, има ли помощници и колко кабинети има в неговата клиника. Ветеринарят покани децата да му отидат на посещение и да се запознаят отблизо с професията.

Константинов още от малък е обичал да изследва реки, пещери, птици и риби. Неговата любов към природата датира от ранна възраст. Обичал е математиката и затова е следвал в Лесотехническия университет. Той запозна учениците със същността на професията си, а именно – изграждане на открити пространства, създаване на благоприятна среда за живеене и пресътворяване на природата. Най-важният елемент в работата му е растителността.

Д-р Веселин Русинов последен даде своя урок пред учениците. Той разказа на всички тях и присъстващите родители, как Хан Тервел със силата на мъдростта е победил арабите.

Събитието се проведе по повод на това, че Световната седмица на предприемачеството чества своята 12-та годишнина, а Джуниър Ачийвмънт България е нейн домакин от самото начало. ОУ“Н.Вапцаров“ участва за осма поредна година в инициативата.  От старта си през 2008г инициативата е достигнала и помогнала на близо 50 милиона души да развият своя потенциал и да възродят предприемаческата екосистема  в своята страна. Кампанията се е развила през годините от инициатива, която вдъхновява младите хора до събитие, в която се включват предприемачи, инвеститори, политици и обществени структури, които заедно допринасят за растежа на икономиката и културата на различните страни.

В края на открития урок преподавателят Христина Димитрова направи обобщение, какви умения трябва да притежаваме, за да сбъднем мечтите си и да успеем, и помага ли училището да се придобият някои от тези умения.

Изводи, които бяха направени бяха, че знанието е сила, а силата е успех! Добрите идеи трябва да се реализират и, че децата трябва да бъдат добри и толерантни.

На всички деца и гости бяха раздадени листчета с мъдри мисли за успеха.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *