Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

ТПГ“Ст. Панчев“ продължава кампанията за донорството „Частица от теб може да бъде за някого“

За осма поредна година ТПГ “Стамен Панчев“ провежда поредица от мероприятия, посветени на Европейския ден на донорството, който традиционно се отбелязва на 22 октомври. Кампанията продължава, както в медиите, така и в самото училище. Мотото на кампанията е „Частица от теб може да бъде за някого“.

По традиция професионалната гимназия започва отбелязването на деня с посаждане на дърво в училищния двор и провеждане на общоучилищно мероприятие,  относно смисъла на донорството и какво се случва с рецепиентите. В двора на учебното заведение има изградена градина на донорството, в която всяка година се засаждат по две рози, в чест на донорите, чиито органи са дарени от близките през изминалата година. Това са млади и възрастни починали хора.

По повод Европейския ден на донорството, от 14 до 18 октомври, е проведен час на здравето във всички класове. Независимо от т а темата за донорството продължава и през настоящия – месец ноември, заяви Ели Табакова – фелдшер в ТПГ“Ст. Панчев“. Отбелязването на събитието е съпроводено от традиционно посещение на ученици от осми клас на професионалнатя гимназия в Хемодиализния център на общинската болница.

Важна тема по отношение на донорството е даряването на стволови клетки, което е много важно в съвременния свят. Идеята е да се популяризира все повече сред обществото, че много хора трябва да бъдат донори, за да може да бъде спасен един човешки живот. „Ние правим възможно учениците да разберат тази важна тема за нашето съвремие и да занесат информацията вкъщи, при своите родители. Обикновено темата не се засяга в домашна среда“, заяви Ели Табакова.

„Освен че в училище учениците изучават задължителните предмети, ние се стараем да им даваме информации от най-различен характер- за света, за това, че един донор може да спаси седем човека например, когато неговите близки се съгласят на това“, добави фелдшерът. Според Ели Табакова в трудния момент, когато хората губят свои близки,  не могат да разберат и пренебрегват целите на донорството, обзети от тъга.

По повод темата за  донорството в училището бе подредена изложба, като най-добрите рисунки бяха наградени.

Съвсем скоро предстои отбелязването на Деня за съпричастност, който ще бъде част отново от различни инициативи на учениците в ТПГ “Ст. Панчев“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *