Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Исторически музей-Ботевград – домакин на среща „Час по България“с проф. д-р Пламен Павлов

По случай 142-та годишнина от Освобождението на Ботевград от османска власт, гост-лектор в Исторически музей – Ботевград бе именития преподавател, общественик, историкпоетпублицист и телевизионен водещ проф. д-р Пламен Павлов.

Той има богата биография. Роден е на 12 юли 1958 г. в село Пейчиново, община Бяла, област Русе в семейство на учители. От 1962 г. живее в Русе, където завършва средното си образование. През 1978 – 1982 г. завършва история във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

От 1984 г. е преподавател поистория на Византия и балканските държави през периода IV – XV век във Великотърновския университет, професордоктор по история. От 1992 г. е бил хоноруван преподавател в различни университети (Пловдив, Шумен, Варна и др.). Участва в различни форуми и изяви на български общности в чужбина (Украйна, Молдова, Чехия, САЩ, Румъния, БЮР Македония, Западните Покрайнини, и др.). Научен секретар на Трудове на ВТУ (серия история), сп. „Епохи“, член на редколегиите и редактор на редица научни издания. Сценарист и консултант на документални филми, посветени на българското минало и съдбата на българите в чужбина за БНТ, „Евроком“, СКАТ, „Дестинация България“ и др. През 2005 – 2008 води предаването „Студио история и култура“ на Национална радиомрежа „Фокус“. От юни 2003 г. е автор и водещ на предаването за история и култура “Час по България”  на Национална телевизия Скат.

В периода 1998 – 2002 г. е председател на Държавната агенция за българите в чужбина. Работи за развитието на хоризонталните връзки между български дружества и организации от целия свят, като поставя акцент на т.нар. исторически общности в Украйна, Молдова, Румъния, Македония, Албания, Гърция, Западните покрайнини и др. Инициатор и участник в създаването на различни научни, културни и обществени проекти: серията от международни научни конференции и издания „Българите в Северното Причерноморие“ (от 1992), на издигането на паметници на кан Кубрат при с. Мала Перешчепина до Полтава (2001), на св.св. Кирил и Методий в Микулчице (Чехия) (2009), и др. Инициатор за създаването на наградата „Света Злата Мъгленска“ за българка на годината от общностите в чужбина (2009), на др. инициативи, насочени към утвърждаването на единството на българската нация и връзките на България с нейните общности извън днешните ѝ граници. В периода 2014 – 2018 г. е член на Българска академия на науките и изкуствата. Председател на Кръг „Будител“ (от 2010 г.). През 2016 година става председател на новосъздадения Център за медиевистични изследвания във Великотърновския университет. През 2018 г. е избран за председател на Фондация „Васил Левски“. На 22 март 2018 година е обявен за почетен гражданин на Велико Търново.

Пред ботевградската публика професорът представи най-новите си изследвания, свързани с историята на България! Част оит тях са свързани с крепостта Боженишки Урвич. Той заяви, че мястото е център на една много голяма област, която не е напълно проучена. Проф. Павлов припомни факти около турския държавник Мидхат паша, инициатор на приемането на първата османска конституция, който според ученият е с български корени и говорел много добре езикът ни. Професорът заяви, че трябва да се преосмисли значението на старото Орхание и местността Арабаконак.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *