Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Президентът Румен Радев в Ботевград по повод 142 г от Освобождението от османска власт

Президентът на Република България, ген.Румен Радев, днес бе специален гост на тържествената церемония по отбелязване на  142 години от Освобождението на Ботевград от турско робство. Радев бе посрещнат от кмета на община Ботевград – Иван Гавалюгов в 8.30ч пред сградата на общината, след което двамата разговаряха на 4 очи в кабинета на кмета.

Генерал Радев и  кметът Гавалюгов поднесоха цветя пред паметника на патрона на града –  Христо Ботев, след което се отправиха към площад “Освобождение“, където се състоя тържествена церемония по  издигане на националния флаг и знамето на Община Ботевград, под звуците  на химна на РБългария и на Ботевград.  На тържествената церемония присъстваха още Негово Високо Преосвещенство Ловчански митрополит Гавриил, народният представител от БСП  Лало Кирилов, председателят на ОбС Ботевград Илин Черняшки, зам.кметът Борис Борисов, Стефка Граматикова- Секретар на Община Ботевград, общински съветници и др. В края на церемонията двамата поднесоха цветя пред паметника на Апостола на свободата-Васил Левски. След това шестивето се пренесе пред сградата на Исторически музей – Ботевград.

Денят 29 ноември е обявен за официален празник на Ботевград, с решение 250 от 15 ноември 2012 г на Общински съвет – Ботевград, припомни водещият на тържствената церемония , Николай Найденов.

„На този де празнуваме свободата, която отвоювахме и отстоявахме ден подир ден. Празнуваме съхранението на нашата индивидуалност, неприкосновеност и независимост, за да живеем достойно в обществото, като пълноценни личности“, това каза  водещата Миглена Ваилева. Ученичката Иванина Иванова отправи музикален поздрав към гостите и гражданите с песента „Пътнико свиден“.

След това кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов оправи приветствено слово към Президента, Ловчанския митрополит и народния представител Лало Кирилов и гражданите.

„Гордост, дълбока признателност, родолюбие – това са най-силните чувства, които изпитва всеки истински българин, когато погледне назад, към онези тежки, но славни години от нашата история. История, която разказва за един корав и смел народ, с изключително силен дух и непоклатима вяра, отстояла на бурите и ураганите на времето, и извоювал своята свобода и достойно място под слънцето. Историческата памет за онези трудни, но славни времена, е изворът, от който и днес черпим вяра, сила и самочувствие на народ, преминал през тежките изпитания на времето, но запазил своята идентичност, своя език, бит, култура и вековни традиции. Уверен съм, че и днес в този град и в тази държава живеят хора, притежаващи морала, волята, куража и свободния дух на онези истински българи. Благодарение на своето силно чувство за справедливост и непоклатима вяра в доброто, благодарение на своята жертвоготовност  и най-вече , благодарение на своята силна любов към род и родина, преди 142 години нашите предци, онези истински българи, разкъсаха оковите на вековното робство, отхвърлиха чуждото влияние и донесоха свободата в нашия роден край.

Затова и днес честитя Деня на освобождението на свободен от чужда зависимост Ботевград!

Скъпи съграждани, бъдете най-вече здрави, но и все така борбени, и непреклонни! Носете и пазете свободния дух на истинските българи! Честит празник!“.

Кметът Гавалюгов предостави думата на своя официален гост-Президентът Румен Радев.

След неговото изказване последва поднасяне на венци и цветя пред паметника на руските воини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *