Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Златаровската гимназия посрещна чуждестранни гости по проекта „Грижа за моята общност“

Днес в ППМГ“Акад.проф.д-р Асен Златаров“ се състоя официална среща по проекта ,,ГРИЖА ЗА МОЯТА ОБЩНОСТ‘‘, с участието на няколко държави – партньори. Проектът се осъществява по образователната програма „Еразъм + „. В него участват Основно Училище  в Крипич, Виерцбно , Полша – координатор и партньори: Профилирана  Природо-математическа гимназия „Акад Проф. Д-р Асен Златаров“ Ботевград с ръководители Миглена Андонова и Теменужка Христова, България; Четвърто Основно Училище в Каламария, Солун, Гърция; Гимназия Тифести в Тифести, Румъния; Училище Ходжа Ишак Ефенди Имам Хатип Ортаокулу , Истанбул, Турция.

„Тази учебна година дейността на нашето училище е доста наситена, относно програма „Еразъм + „. Работим по 5 проекта, координатор по които е Миглена Андонова“. Това каза в началото на срещата зам.директорът Йотка Йотова, която се осъществи в един от кабинетите на Златаровската гимназия. Йотова заяви, че миналата седмица гимназията е била посетена от учители и ученици, също по програма „Еразъм“. „Смятам, че този проект дава една много добра възможност не само за учениците, но и за учителите да се запознаят с историята и културата на различни страни, да създадат приятелства и да обменят опит относно образователната система и начина на живот“. Йотова изрази надежда, че гостите ще останат са много добри спомени от посещението си в Ботевград и един ден отново да гостуват.

Контекстът на проекта се изразява в идеята, че преподаването на социална отговорност означава не само децата да бъдат информирани за света, но и да им се помагане да разбират себе си и другите. „Постигайки това, ще направим нашите училища по-добро място, в което включването в средата и взаимната подкрепа ще се превърнат в норма на поведение“, споделиха преподаватевли от българска страна.

Целите на проекта са:

– Повишаване на чувството за общност на нашите ученици и намаляване на рисковото поведение

–  Развиване на положително гражданско поведение и самочувствие

– Развиване на чувството за отговорност на учениците към техните общности

– Подобряване на комуникацията, управлението на времето и уменията за критично мислене

– Подобряване на езиковите умения

– Засилване на нагласите за толерантност, уважение и  липса на дискриминация

– Развиване на  междукултурна компетентност и културна осведоменост

Това партньорство ще покаже  как пет различни страни в Европа разбират важността на социалната отговорност, в какви проекти включват те своите ученици и как ги организират. Така учителите ще разширят своите познания и обогатят своя опит, чрез обмен на добри практики и прилагане на най-добрите  и най- подходящите от тях в техните училища.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *