Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Заслужена почит отдадоха ученици и преподаватели на своя патрон в ТПГ „Ст.Панчев“

Днес, 16 декември, ученици и учители от ТПГ „Ст.Панчев“ честваха патронен празник. С голяма почит и уважение бе съпроводена тържествената програма, която откри Веселка Еремиева – преподавател  по Български език и литература. Специален гост бе д-р Искрен Красимиров.

По традиция своето преклонение към личността и делото на своя патрон отдадоха учениците, учителите и директорът Цонка Докова, поднасяйки венец пред неговия паметник, на входа на професионалната гимназия.

Отбелязването на патронния празник започна с внасяне на знамето на училището и със ставане на крака от всички в тържествената зала на училището.

Големият поет на Ботевград и боец за свобода Стамен Панчев, който принесе себе си в жертва пред олтара на Отечеството,  е роден на 16 декември 1879 г Орхание. Потомък на известен род, отличен ученик, блестящ студент, знаменит музикант, поет и директор на гимназията. Той свири на цигулка, участва в театрални постановки, той е сърцето и душата на компанията. Доброволно се мобилизира в Балканската война през 1913г и става нейна жертва. Патриот, отдаден на всичко, което обича. Ранен е на 21 март 1913г и умира два дни по-късно. Баща на син, за когото написва  „Сине мой“. Тези факти за патрона на училището, припомниха водещите Николета Гошова и Васил Емилов. Двамата ученици с много плам  в сърцето рецитираха емблематичното стихотворение.

Приветствие към ученици и преподаватели отправи директорът – Цонка Докова. „Днешният патронен празник е най-значимият, най-вълнуващият за едно училище, защото е повод не само за равносметка, а и вглеждане в историята, както и поглед към бъдещето. Има нещо величествено в благородното дело да създадеш училище, да вградиш в него мечтите си, да вдъхнеш неповторимия дух, всичко това да превърнеш в традиция и най-трудното –  с любов да го предаваш на поколенията. Такова благородното дело е нашето  училище, което обединява през годините хиляди хора – обединявани с онова нещо – позитивно и съзидателно, което е невидимо за очите, пази се и се носи само в  сърцето. Гордеем се с патрона на нашето училище Стамен Панчев. Той е девизът на нашето училище. Скъпи ученици, Вие сте надеждата и бъдещето! На всички Вас с възрожденски дух Ви предаваме нравствените ценности, добродетели и любов към българските традиции“. Докова пожела на своите възпитаници да бъдат силни, ученолюбиви, да следват мечтите си, да пазят светлите традиции на родното училище, да почитат всеотдайността на своите учители. Директорът пожела още на учениците да бъдат добри хора, да успяват със знанията и уменията си навсякъде, където и да се намират, да са горди, че са възпитаници на професионалната гимназия.

Към учителите директорът Цонка Докова се обърна с думите: „На днешния празничен ден искам да поднеса уважението си към Вас – хората, които с вдъхновение, отговорност и търпение да възпитавате и изграждате децата на  България. Чрез Вашия професионализъм, опит, благородство, всеотдайност  Вие давате на маладите хора увереност и силата , с която да вървят напред . Нека да продължим будителското си дело, с този плам – с любовта си към учениците, отговорност към себе си, родителите и обществото. Директорът пожела здраве, силен дух и воля да вървят всеотдайно напред по пътя на духовността, да продължават да пишат историята на ТПГ“Стамен Панчев“.

По случай патронния празник на училището директорът Цонка Докова награди изявени ученици. Тя връчи грамоти на Кати Красимирова Костадинова в принос за издигане историята на ТПГ през 2012г и класиране на второ място в Национален конкурс на фондация „Арете“ за абитуриенти. Николета Росенова Гошова за принос в издигане авторитета на училището през 2019 г и класиране на второ място  в конкурса „Мисия будители“ през 2019 г за Софийска област. Третата награда бе връчена на Васил Емилов Любчов за активно участие в живота ТПГ“Ст. Панчев“ през 2019 г.

Кулминацията на тържествения ден бе Урокът по родолюбие, представен от д-р Искрен Красимиров, чрез филма „Незабравимата България“. Красимиров преподава кинорежисура в университети в София и Благоевград. Той грабна вниманието на учениците, провеждайки беседа и открит диалог с тях, паралелно с което прожектира важни и запомнящи се моменти от живота на великите българи Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Васил Левски, Райна Княгиня и Христо Ботев. „Аз днес съм тук, утре ме няма, но Ботев, Левски и вашият патрон Стамен Панчев, ще останат завинаги в нас. Затова поклонът днес е пред тях“, казав началото на своята реч д-р Красимиров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *