Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Гавалюгов:“За пореден път хората дадоха положителна оценка на работата ми като кмет“

„Каквото и да беше решението на ОИК аз щях да го приема. Ако то бе неблагоприятно щях да го обжалвам, както и предполамагм, че ще направят моите опоненти. Имах очакване, че днес няма да бъде взето решение поради факта, че решения на ОИК се взимат с 2/3 гласа. В конкретния случай в моя подкрепа са гласували точно 2/3 – от 13 члена 9 са подкрепили тезата да не бъда отстранен от кметския пост. Ще видим дали в следващите дни ще има обжалване от неудовлетворената страна.”, заяви кметът на община Ботевград.

Г-н Гавалюгов заяви, че историята с установения конфликт на интереси на кмета на Ботевград най-вероятно няма да прикючи с днешното решение. „За мен това не е толкова важно. Важно е, че хората изрязиха по доста убедителен начин подкрепата си и за пореден път дадоха положителна оценка на работата ми като кмет. Тази подкрепа е много по-важна от тази на ОИК, от решенията на съд или на някоя комисия.”, допълни той.

„Причината е неудовлетворени политически и  комунически интереси относно управлението на Ботевград. Очаквал съм да се случи нещо такова, защото когато политическите и комуническите кръгове решат да отстранят някой неудобен винаги може да се намери някакъв повод, който да послужи за формална причина за отстраняване. Единствените ми притеснения през всичките тези дни е усещането, че някои хора са останали с впечатлението, че аз съм станал кмет на Ботевград, за да решавам своите бизнес проблеми. Аз мога да застана и да заявя категорично, че по никакъв повод и начин не съм си помислял да правя такова нещо. Цялото ми прегрешение в случая е, че не съм се оттеглил и не съм дал възможност на моя заместник да подпише въпросната заповед, а съм го направил аз. Тази моя грешка е установена като конфликт на интереси и е формалния повод, по който се иска моята оставка.”, каза г-н Гавалюгов.

Той сподели, че е бил раздразнен от указанията на КПКОНПИ към ОИК – действие, което е в разрез със закона. Единствената задача на КПКОНПИ е да информира ОИК, че е влязло в сила решението за установяване на кофликт на интереси. След това в правомощията на ОИК е да налага съответните решения, съобразявайки се със законовите разпоредби. „Във въпросното решение, за което днес научих, обаче, те са информирали ОИК, че решението е влязло в сила и следва да предприемат действия по отстраняването на кмета на община Ботевград във връзка с чл.42, ал.1, т.11., за което тяхно решение следва КПКОНПИ да бъде информирана. След бърза справка с няколко юристи се потвърди мнението ми, че това е абсолютно незаконно. Това е пореден щрих в подкрепа на това, че има задействани активни мероприятия срещо моята личност, тъй като очевидно съм неудобен. Аз съм безпартиен кмет, нямам симпатии нито към една, нито към друга политическа партия, но явно, когато отстояваш приинципи и си готов да платиш каквато и да е цена си изключително неудобен за задкулисието.”, заключи той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *