Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

МВЕЦ-ът е работил при по-ниски нива на водите в язовир Бебреш от допустимото

„Напоителни системи” признават, че ВЕЦ-ът е работил два пъти тази година и е източил голямо количество вода от язовир Бебреш. Оставащата вода в язовира ще бъде достатъчна за по-малко от месец. Кметът на Ботевград описа случая като „нагло престъпление”.

„Писмото, което Община Ботевград официално получи от „Напоителни системи” гласи, че  ВЕЦ-ът е работил при по-ниски нива на водите в язовира от допустимото. Първоначалното разрешително на ВЕЦ-а за работа е до нива около 5 метра под преливника. През 2018г. обхватът е разширен до нива около 7,62 м под преливника. Оказва се, обаче, че те са работили при нива под 9,50 и 8,98 м под преливника. „Напоителни системи” разбира това постфактум.”, каза г-н Гавалюгов.

„Много странно ми звучи „Ние ги убедихме да преустановят работа.” Какво означава да убеждаваш за нещо, ти трябва да забраняваш и да контролираш ефективно, за да не се стига до такива ситуации.  Изразходвани са коло 1 200 000 кубика вода само през тези 14 дни, през които е работел ВЕЦ-а в нарушение на разрешителното. Това са количества, които биха стигнали за водоснабдяване на Ботевград в продължение на няколко месеца. Това, разбира се, са само предположения, но нека „Напоителни системи” да излязат и да съобщят колко точно вода е употребена.  Това не е единствен случай, просто този пристигна до нас като официална констатация. Вероятно ВЕЦ е работил без разрешение и през 2016, 2017 и 2018г. Аз съм поискал съсвем официално от Басейнова дирекция да се проучи законовата възможност и времено да бъде забранено ползването на водни ресурси от ВЕЦ.”, заяви кметът.

Иван Гавалюгов припомни за водната криза през октомври 2016г., когато за пръв път нивото на язовира достигна кота мъртъв обем. Той каза, че не иска да всява смут и тревога, но съществува реална опасност да се стигне до подобна ситуация на тази в Перник.  „Не смятам, че трябва да изчакваме докато проблемът дойде и след това да започвнем да сигнализираме и да търсим решение. Трябва да действаме сега!”, допълни той.

„Проблем е и водопреносната мрежа, която е амортизирана. Голямо количество от водата се губи по пътя си през водопровода. Всички знаят за отношението на държавата и за мъките, които имаме, защото 3 години получаваме ограничени средства, които са недостатъчни за подмяна на един централен водопреносен пръстен. Преди няколко дни получихме 500 000 лв. за подмяна на водопровода, поради което сме много щастливи. Остават още 800 000лв., за да се довърши този толкова важен проект. Вярвам, че ще ги получим в рамките на 2020г.”, каза кметът.

Общината и ВиК София вече са предприели конкретни действия по проучване на възможности за изграждане на алтернативни подземни водоизточници, които да гарантират необходимите водни ресурси за града.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *