Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

172 г от рождението на патрона на Ботевград – Христо Ботев, честваха признателните поколения

172 г от рождението на патрона на Ботевград – великият български поет и революционер Христо Боте, бяха тържествено чествани пред неговия паметник.

Да почетат неговата памет на тържествената церемония присъсатваха зам.кметовете Борис Борисов, Румен Христов, Стефка Граматикова – Секретар на община Ботевград, д-р Илин Черняшки – Председател на Общински съвет Ботевград, представители на политически партии, учебни и детски заведения, признателни граждани и др.

Водещата Теделин Томова, от Младежки театър „Карнавал“, припомни значимостта на делото и личността на пoeта-революционер.

„Христо Ботев има своето неотменимо място в българската култура и историческа памет. Неговото дело и слово са вградени в сърцевината на националния дебат за ценностите и духовността на нашето съвремие. Той вярваше пламенно, че свободата се изгражда в душите, не по площади и трибуни. И показа на дело, че за свободата на Майка България е оправдана всяка саможертва. Христо Ботев превърна в трибуна неповторимата красота на творчеството си. А величавият подвиг на човешката си саможертва, остави като завет на поколения българи, за които съдбата на България определя и осмисля делата им“. Ученичката не пропусна да каже едноименното стихотворение „Но стига ми тази награда, да каже нявха народът, умря сиромахът з аправда, за правда и за свобода“. За всичко това днес ние дълбоко се прекланяме не само пред Ботев – велик патриот, но и пред Ботев – благородна и изключително харизматична личност“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *