Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Кметът Гавалюгов: Няма да бъде засегнато нито едно производство от преустановяването доставката на вода от язовир Бебреш

Както вече стана ясно от 20 януари ще бъде преустановено водоподаването към промишлени абонати и автомивки, след заповед на Басейнова дирекция „Дунавски район“.

„Това със сигурност е едно разумно действие и считам, че трябва да се съхрани вода за питейно-битови нужди на населението“. Така коментира предприетите мерки кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов, след поставен въпрос от botevgrad.news. По думите му вече е прекъсната доставката от „Напоителни системи“ ЕАД доставката на вода към всички останали техни абонати, които не ползват вода от язовира за питейно-битови нужди. Единствено на ВиК се предоставят водни количества от язовир Бебреш. Кметът изрази надежда, че тези абонати би трябвало да имат и друг водоизточник от сондажи. По  предварителна информация от ВиК – София област няма да бъде засегнато нито едно производство от преустановяването доставката на вода от  промишления тръбопровод. По отношение на автомивките  кметът не коментира, поради това, че не е запознат в детайли.

 Тези мерки се предприемат, според Гавалюгов, за да се запази в максимална степен количеството вода в язовир Бебреш, която да се ползва след пречистване за питейно-битови нужди на населението. „Това е една от мерките, която би трябвало да се предприеме с оглед на неблагоприятните климатични прогнози и малкото количество вода в полезния обем на язовира. Мисля, че започнаха да се потвърждават моите лични притеснения за безводието, за което предупреждаваме от много време, но пък напоследък покрай полемиката за водата в язовира много хора на отговорни институции едва ли не ме обвиниха, че всявам излишно напрежение и спекулираме с темата и се опитваме да се възползваме от водната криза в Перник. Вижда се по действията на ВиК ЕООД-София област, че опасността пред Ботевград никак не е хипотетична, а е съвсем реална“, коментира кметът.

По думите му неслучайно той от месец септември е призовавал неколкократно населението за разумно потребяване на водата. Според Иван Гавалюгов известни затруднения изпитват жителите на Трудовец. Той увери, че по тази тема вече са проведени разговори с ВиК дружеството. „Предприемат се мерки да се компенсира недостига на планинските водоизточници, които пълнят резервоарите на село Трудовец с доставка на вода от язовир Бебреш, която влиза в резервоарите и предварително се третира с препарати, преди да влезе във водоснабдителната мрежа на селото“, съобщи градоначалникът.  

Той  добави, че за момента не е постъпила информация за затруднения с водата  в други населени места в общината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *