Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

367 хил.лв струва на Община Ботевград възстановката „Последните дни на Цар Иван Шишман”

Община Ботевград трябва да плати 367 000 лв. на „Травъл медия груп” ЕООД за възстановката „Последните дни на Цар Иван Шишман”, която бе част от проекта за развитие на туризма по време на управлението на бившия кмет Георги Георгиев. Това съобщи кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов на редовния си брифинг с медиите на 24 януари.

Да припомним, че възстановката бе представена на 25-ти септември 2014г., а „Травъл медия груп” достави декори за представлението, костюми и озвучителна техника.

„С изпълнението на този проект се свързват две знакови фигури – почетни граждани на Община Ботевград. Едната е Георги Георгиев – бившият кмет, а другата е Маргарита Кирова – председател на НЧ „Христо Ботев 1884” по времето на мандатите на Георги Георгиев.”, заяви г-н Гавалюгов.

Договърт между Община Ботевград и „Травъл медия груп” е на стойност приблизително 151 000 лв. с ДДС. Авансът е платен, но в края на 2014г. въпреки коректното изпълнение от страна на изпълнителят, Община Ботевград завежда дело и желае авансът /43 000лв./ да бъде върнат.

„Травъл медия груп” предявява иск частично за дължимата сума. Решение от делото излезе през 2017г. Съдът напълно уважава искът за сумата от 25 500лв. от страна на „Травъл медия груп” ЕООД. Община Ботевград, обаче, обжалва решението на съда.

„Делото започва още по времето на миналия кмет – Георги Георгиев, който отказва да изплати сумата по договор, посочвайки като причина, че въпросните декори и дейности не са предоставени на Община Ботевград. След като загубихме делото на първа инстанция, през 2017г. пристъпихме към извънсъдебно споразумение с управителя на „Травъл медия груп” ЕООД за изплащане на средства, за които дори се споразумяхме. Два пъти бе внесено предложение за сключване на споразумение между Община Ботевград и „Травъл медия груп” – първият път заизплащане на 80 000лв., а вторият път за 70 000лв. И двата пъти предложението не бе прието въпреки предупрежденията, че фактите и съдебната пракитка няма да са в полза на Община Ботевград в този съдебен спор. Пречка за приемането на предложението бяха гласовете на съветниците от групите на ДИБО /ОББО/ и ГЕРБ, които настояваха да се продължат съдебните спорове и в крайна сметка Община Ботевград имаше възможност да спечели делото. Резултатът от това е последното присъждане на пълния размер на неустойката по въпросния договор.”, каза Иван Гавалюгов.

По думите му, ако проектът беше реализиран двустранно коректно и общината си беше изплатила съответната сума, и беше поискала верификация на разходите Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие“, то те щяха да бъдат възстановени. По този начин за бюджета на Община ботевград нямаше да има никаква щета, кометира още кметът.

„Във връзка с неизпълнението на договора на Община Ботевград бе наложена 100% финансова корекция на договора. Съответно, всички изплатени и дължими средства по договора остават за Община Ботевград. Освен това, заради клаузите в договора, подписан от тогавашното общинско ръководство, налице са още неблагоприятни последствия. Имам предвид, че за всеки просрочен ден се дължи неустойка в размер на 0,2% без да има таван на максималната неустойка, която може да се плати по договора. В случая „Травъл медия груп” се е възползвал в максимален размер от този случаен или не пропуск в договора и поиска неустойка в размер на 164 000лв., което представлява повече от самия договор /151 000лв/.

Заедно с всички допълнителни разноски за съдебни изпълнители, адвокати, държавни такси и за всички процедури и инстанции сумата, която Община Ботевград трябва да изплати е 367 000лв.

„До момента сме изплатили малко над 200 000лв. За съжаление общината не придоби нищо освен някакви декори, костюми, които струват на местния данъкоплатец 367 000лв.”, обясни кметът Иван Гавалюгов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *