Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Приет бе Бюджет 2020 на Община Ботевград

Тази вечер след дълъг дебат в продължение на повече от един час, Общински съвет Ботевград прие Проекта за бюджет за 2020 година. Бяха направени предложения за коригиране на суми и пренасочване на средства към непланирани първоначално пера. В началото заложената рамка бе 30 866 806лв, но в края на гласуването бе увеличена на 30 922 806лв. Бюджетът бе приет с 24 гласа „За“ и 4 – „Въздържал се“.

По време на дебатите бяха направени редица предложения, но на гласуване бяха подложения само няколко от тях, останалите кметът на общината Иван Гавалюгов прие. Цанка Маркова (ПП МИР) направи предложение в Културния календар на общината да бъдат пренасочени 1 000 лв от предвидените 5 хил.лв. за честване на мотосъбора в Боженишки Урвич за чествнае на Фестивала на бъчвата във Врачеш. Така за двете традиционни събития в общинския бюджет средствата трябваше да бъдат разпределени поравно – по 4 хил.лв. Тринадесет общински съветници подкрепиха предложението на Маркова, двама бяха против,с което не бе прието.

Цветан Цолов, председател на Комисията по бюджет и финанси получи одобрението на колегите си и бяха гласаувани 56 хил.лв. за увеличение на средствата за възнаграждения и осигуровки в Общински съвет. Средствата ще бъдат осигурени от собствени приходи на общината от данък за придобиване на имущество, които по изчисления на Цолов щели да се вдигнат от 540 хил.лв на 596 хил.лв.

В залата постъпиха 4 предложения от Цветанка Арбова, общински съветник от МК ДИБО. Всички те бяха приети от кмета.

С първото предложение Арбова поиска Дефилирът на духовите оркестри да не бъде изклчюван от културния календар на общината и да не бъде провеждан през една година, а всяка година, както досега.

Кметът Гавалюгов остана учуден от това обстоятелство. „Аз сега разбирам за това. Това е въпрос, който не е обсъждан с мен. Дефилирът не трябва да бъде прекъсван, а средствата не трябва да бъдат причина той да не бъде провеждан“, категоричен бе кметът Гавалюгов. По думите на Арбова след разговор със Секератря на общината, Стефка Граматикова , било се стигнало до решение Дефилирът да се редува с Международния детски фестивал. Граматикова от своя страна обясни в залата, че след проведен разговор с председателя на Читалищното настоятелство- Боряна Нешкова, станало ясно че двете събития е трудно да се подготвят в един и същи месец- юни. Затова е взето решение да се провеждат през година. Кметът Иван Гавалюгов заяви, че Дефилирът на духовите оркестри е емблемата на Ботевград и категорично отхвърли неговото изключване от Културния календар за 20202г. Той и заяви, че ще внесе Доклдна записка, с която Бюджетът да бъде увеличен с 14 хил.лв за провеждане на Дефилира.

Следващите две предложение на Цветанка Арбова срещнаха одобрение от кмета Иван Гавалюгов, поради което не бяха подложени на гласуване. Едното от тях бе да се заделят средства от общинския бюджет за изграждане на навес, чешма и тоалетна на гробищния парк във Врачеш. Другото предложение бе да се предвидят средства към заложените 30 хил.лв за ремонт сградата на читалището във Врачеш – за ремонт на стълбищата и за изграждане на рампа за хора с увреждания. Четвъртото предложение бе да се предвидят средства за ремонт на улици в селата Радотина и Рашково, а средствата да се пренасочат от заложените 290 хил.лв за закупуане на техника и машини за нуждите на ОП БКС. В отговор на това предложение кметът заяви, че не счита за удачно да се намаляват средствата за машини. Вместо това той се ангажира да се тръсят средства от друг източник на приходи в общинската хазна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *