Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

До края на май „Водоканалстрой“ ще подмени 1 300 м от централния водопреносен пръстен в Ботевград

Около 1 300 метра нов водопровод ще положи бургаската фирма „Водоканалстрой“.

От 8 април фирмата-изпълнител възобнови подмяната на централния водопроводен пръстен в Ботевград.

Изкопните дейности започнаха от моста при бившия завод „Чавдар“. Днес продължиха по ул. „Дондуков“ и „Цар Самуил“(500м), като е предвидено да се копае до ул. „Батенберг“ и по „Славейков“.

Водопроводът в този участък е заложен за подмяна към централния водопреносен пръстен по искане на Цветозар Гаврилов, бивш шеф на „ВиК Бебреш“ ЕООД, като мотивът му са били честите аварии.

По ул. „Дондуков“ ще се положат същите тръби, само че полиетиленови. В участъка от ул. „Дондуков“ до ул. „Батенберг“ ще се подменят тръби фи 150. Дейностите по цялостната подмяна ще завършат в рамките на месец май, съобщи шефът на „Водоканалстрой“ – инж. Щерион Костов.

„Пръстенът провежда близо 100 литра в секунда. Когато правихме измервания преди 3-4 г, установихме разлика във водни количества по старата водопроводна система, което наложи да преработим проекта“, заяви инж. Костов.

Той припомни, какво е свършено до момента. Първият етап от проекта е реализиран от Чавдарския мост до ул. „Гурко“, където е сменена тръба фи 110 с полиетиленова фи 250 и дублираща тръба за всички отклонения – в ляво и дясно.

При автогарата тръбата, която е фи 1,50 , била спукана на 7 места. „Домакинствата в този район имаха работно налягане в мрежата 1,7 атмосфери. Като подменихме тръбата, атмосферите се вдигнаха на 1,9“, заяви Костов. По думите му през октомври миналата 2019 г от новата спортна зала „Арена“ Ботевград, при подмяната на водопровода,  налягането се покачва от 1,7 на 3,3 атмосфери.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *