Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Геоложки проучвания се извършват в момента на път I-1 (E-79) Мездра – Ботевград

Проучвателно-проектантски работи се извършват в момента на път I-1 (E-79) Мездра – Ботевград, който предстои да бъде модернизиран в  следващите три години. Това стана ясно след запитване на  botevgrad.news  в какъв етап е подготовката по изграждане на  трасето – какви дейности са извършени до момента.

Проектът е на етап инженеринг – проектиране и строителство, като това включва и необходимите геоложки проучвания.

Да припомним, че трасето е разделено на два участъка – лот 1 /19,3 км/ и лот 2 /13,3 км/. И на двата участъка в момента се изпълняват проучвателно-проектантски работи, съгласно заданията за проектиране и условията на договорите и съобразно извънредното положение, въведените мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19 и противоепидемичните предписания. В процеса на проектиране е необходимо да се извършват подробни геодезически измервания, резултатите от които са основа за цялостната проектна разработка при строителството на двата лота.

Направлението Видин – Ботевград (с дължина 167 км) е приоритетен проект в инвестиционната програма на АПИ и МРРБ до 2022 г., тъй като с цялостното хомогенизиране и модернизация на трасето от Дунав мост 2 ще се осигури бърза и удобна връзка между автомагистралите „Хемус”, „Тракия” и „Струма”.

Към момента в Агенция „Пътна инфраструктура“ за преглед и одобрение са представени технически проекти за отделни подучастъци от проекта за двата лота. В останалите участъци продължават да се изпълняват проучвателно-проектантски работи. По трасето не се извършват строително-монтажни работи. В зависимост от това колко ще продължи борбата с разпространението на заразата и опазване живота и здравето на работещите, по информация на строителите в бъдеще е възможно да има забавяне. На този етап няма промяна в крайния срок за завършване на трасето.

Двата участъка засягат около 1550 декара поземлени имоти в земеделски, урбанизирани и горски територии, от които около 30% са имоти в горски земи – частна, държавна и общинска собственост. Към момента обектът е теренно осигурен в горските територии, тъй като процедурите по реда на Закона за горите за промяна на предназначението са приключени през 2019 г.

Двете отсечки са съответно от 174-ти до 194-ти км и от 161-ви до 174-ти км. Те ще бъдат с две платна с по две ленти за движение в посока. Трасето ще следва съществуващия път като се развива по нов терен в участъците, обхождайки селата Люти дол, Типченица, Новачене и Скравена.

Ще бъдат изградени и ремонтирани редица съоръжения – над ж. п. линията Мездра – София, мостове над р. Искър, Малата река, Калница, Бебреш, Рударка, както и пътен възел при село Новачене.

Пресичанията на републиканските и общинските пътища ще се осъществява чрез кръгови кръстовища „Мездра“, „Дърманци“, „Ребърково“, „Люти дол“, „Скравена“ и „Ботевград“.

Предвидено е построяването на селскостопански надлези, площадки за отдих и т. н. На обхода на с. Люти дол ще бъдат построени два тунела, с дължини съответно 490 м и 340 м.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *