Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

НСИ: Ако доходите не се увеличат няма да има пари за пенсии

Коефициентът на заместване на пазара на труда намалява. Влизат по-малко хора на трудоспособна възраст, а излизат повече пенсионери, каза заместник-председателят на Националния статистически институт (НСИ) Диана Янчева в ефира на Нова телевизия.

По думите й, ако доходите не се увеличат, то може да се стигне до липса на пенсии. 

Последните данни на НСИ сочат, че населението на България вече е под 7 млн. души. Броят намалява с по средно 40-50 хил. души на година.

“Тенденцията не е от вчера, тя е от много години”, каза Янчева. Причините са демографската криза, миграцията навън и ниската раждаемост. “Демографските тенденции са обратими – трудно се обръщат, но не е невъзможно”, каза Янчева. Това може да се постигне със създаване на по-добри възможности за реализация на младите хора. 

Заради пандемията преброяването тази година ще се осъществи с електронна преброителна карта. Тя бе пусната вчера в полунощ и ще е достъпна до 30 април, 24 ч. Не е ясно колко хора са се прибрали от чужбина, защото заради пандемията няма как анкетьори на НСИ да бъдат изпратени на граничните пунктове. Според Янчева към момента смъртността не е по-голяма спрямо миналата година. “Данните не са тревожни засега”, успокои зам.-шефът на института, но изтъкна, че не са обработени всички смъртни актове.

Източник: Монитор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *