Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Почина Заслужилият гражданин на Ботевград и краевед, д-р Симеонка Влайкова

Тази сутрин в дома си, на 79-годишна възраст, след кратко боледуване, почина д-р Симеонка Влайкова. Тя бе Заслужил гражданин на Ботевград, доктор на педагогическите науки, краевед, уважаван дългогодишен учител по география в Златаровската гимназия, общественик, многообичана майка, съпруга и баба. Това съобщиха днес от семейството.

Симеонка Атанасова Влайкова е родена на 24 август 1940 г. в Ботевград. Произхожда от стари местни родове и още от ученическите си години проявява интерес към историческите и географските особености на своя роден край.

През 1963 г. завършва Софийски университет „Климент Охридски“ специалност „География“ и работи като учител в ботевградската гимназия, а по-късно като методик в Софийския Окръжен съвет за Народната просвета.

През 1980 г. защитава докторат по методика на обучението по география и получава научна степен. Резултатите от своите изследвания и опит публикува в методически списания и сборници – в полза на учителите и студентите по география. Съавтор е на учебници и методически ръководства. Наградена е с орден „Кирил и Методий“.

Паралелно с професионалната си и научно-методическа дейност Симеонка Влайкова се занимава и с краеведска дейност. Част от своите проучвания и изследвания споделя на страниците на местния печат.

През 2000 г, по повод първото официално честване Деня на Ботевград – 1 декември, излиза от печат първата книга от поредицата „Ботевград през годините“. През 2003 г излиза втората книга от поредицата, а третата книга – през 2005 г. О т 1995г до 2003 г Влайкова е председател на дружество “Орханиец“ – Ботевград.

Симеонка Влайкова споделя живота си с д-р Георги Пеев, който е кмет на община Ботевград, в периода 1995-1999г.

Botevgrad.news поднася съболезнования на близките!

Поклон!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *