Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Здравният министър Кирил Ананиев издаде нова ЗАПОВЕД за носенето на маски от 24 април до 13 май

До 13 май, включително, всички граждани, които се намират в закрити или на открити обществени места трябва да носят еднократна или многократна маска за лице или друго средство, покриващо носа и устата (кърпа, шал и т.н.). Това нареди министърът на здравеопазването с издадена днес Заповед № РД-01-236/24.04.2020 г.  

Издаването на новата заповед е обусловено от усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVlD-19 на територията на страната и нарастващия брой на регистрираните случаи на коронавирусна инфекция.  

Поставянето на защитна маска при посещение на обществени места намалява епидемиологичния риск от заразяване с новия коронавирус, както за лицето, носещо маската, така и за околните. Трябва да се има предвид, че в редица случаи заболяването протича безсимптомно, което означава, че един човек може да е заразоносител и да не знае.   В същото време наличните до момента научни данни свидетелстват, че вирусът се задържа дълго време върху метални, пластмасови и стъклени повърхности – по тази причина, носейки маска, гражданите ограничават до минимум възможността да се заразят.  

Със заповедта можете да се запознаете в прикачения файл.

Заповед № РД-01-236/24.04.2020 г.
PDF файл, 70,3 KB, качен на 24.04.2020

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *