Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Общинският кризисен щаб в Ботевград заседава днес

Поредно заседание на Кризисния щаб в община Ботевград се състоя днес в сградата на общинската администрация, от 12.00ч. На нея освен кметът на общината Иван Гавалюгов и Стефка Граматикова-  секретар на общината, присъстваха още кметовете на петте големи села Марин Бончовски (Врачеш), Еленко Иванов (Трудовец), Пешо Младенов (Литаково), Методи Драганов (Скравена) и Катя Петрова )Новачене), Началника на РУ на МВР-Ботевград, гл.инспектор Красимир Кирилов, ръководителят на Районна прокуратура – Ботевград Дарин Лаков, Анелия Виткова- началник отдел „Контрол и сигурност на обществения ред“ към Община Ботевград и др.

В началото на срещата кметът заяви, че е очаквал обществеността с много повече вълнение да приеме факта, че в Ботевград бе регистриран първият случай на заразен с коронавирус. ‚“ И под он-лай форма и в общината нямаше силно разтревожени граждани. Беше ясно, че в Ботевград и общината няма да ни подмине заразяването с вируса“, заяви Гавалюгов. Той добави, че е създадена организация за транспортирането на болния. На хората, които по-дълго време са контактували с  другия ботевградчанин, който живее и работи в София, са взети проби за COVID 19.

Кметът Гавалюгов съобщи, че всички лица със съмнения за коронавирус  от София област се приемат в УМБАЛ“Св.Анна“ , до изчерпване на капациетата. По думите му общинската болница има готовност да приема болни със съмнения, които са с в по-лека форма на заболяемост. До 3-4 седмици от Китай се очакват да пристигнат 6 пацинетски монитора и 6 едноканални перфузора, съобщи кметът. Да припомним, че средствата бяха осигурени от дарителската кампания на Община Ботевград за подпомагане на МБАЛ-Ботевград в условията на пандемия.

Кметът напомни, че от вчера Градският парк в Ботевград е отворен за посещения и забраните, които важат на национално ниво, важат и за Ботевград. Няма някакви правила за използването му, както в столицата – с вход и изход. Има единствено забрана за използване на детските съоръжения, но те са оградени. Доброволци, назначени на граждански договор към Общината, ще патрулират за спазване на правилата във всички паркове. За целта е направен график. Действия за контрол върху спазване на мерките ще бъдат извършени в петъчни дни и на Зеленчуковия пазар и пред  магазин „Кауфланд“.

До момента в общината постъпват сигнали единствено за струпване на деца по квартални беседки. „Не трябва да си правим илюзията, че те ще стоят затворени вкъщи“, заяви градоначалникът. От 13 март до днес полицията в Ботевград е съставила 124 акта за неспазване на противоепидемичните мерки в общината. Това съобщи Началникът на РУ на МВР Ботевград – гл. инсп. Красимир Кирилов.

От началото на извънредното положение има образувани  две досъдебни производства за нарушаване на карантината в община Ботевград. Едното е за напуснала семейна двойка адреса си и заминала в чужбина, а другото за жена, напуснала адреса под карантина, за да отиде до личния си лекар.

Кметът заяви, че от общината не са прекалено строги по отношение спазване на противоепидемиологичните ограничителни мерки, но при системни нарушения, трябва да се наказват нарушителите. „Основната ни задача със затопляне на времето е да контролираме обществените места – беседки, площадки и градинки“, каза още Гавалюгов. Кметът на Новачене Катя Петрова съобщи, че в селото има жена, която не е жител на Новачене, но е заявила, че там ще прекара карантина. „До момента ни съобщават за 6 човека, които не са жители на Новачене, както и че живеят на улици, които не фигурират в селото“, добави Петрова. Тя изрази мнение, че най-вероятно става объркване с друго село Новачене, община Никопол.

Кметът на село Врачеш, Марин Бончовски заяви, че на централния площад в селото няма констатирани нарушения на противоепидемиологичните ограничения. Единствено в крайните махали има струпвания на повече хора от 5 души.

Кметът Гавалюгов изрази предположение, че на предстоящия Гергьовден ще има струпвания на шумни компании. Той каза още, че  общината има ресурс от хора за извършване на контрол срещу разхлабване на мерките и призова кметовете на 5-те големи села за съвместни действия при извършване на организация по осъществяване на контрол в рискови места. 

Като проблемни места на този етап се очертават ромската махала в Ботевград и района около ОУ‘В.Левски“, съобщи Анелия Виткова, началник отдел „Контрол и сигурност на обществения ред“. Тя заяви, че служителите на дирекцията нямат правомощия да налагат наказания, поради което жителите на квартала се възползват от това. Снощи дори се стигнало до повикване на Жандармерията. След пристигането й са извършени масирани проверки. Констатирано е, че  половината граждани там били без предпазни маски. По-голямата част от обитателите на махалата се разбягали светкавично след появата на Жандармерията, каза още Виткова.

1 коментар на “Общинският кризисен щаб в Ботевград заседава днес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *