Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

До 3 месеца се създава Общинско предприятие „Туризъм“, след преструктуриране ОППД „Боженишки Урвич“

Общинското предприятие „Боженишки Урвич“, което управлява и стопанисва почивната база в Боженица, ще бъде преобразувано и ще стане част от  Общинско предприятие „Туризъм“. Това ще бъде факт до 3 месеца, заяви кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов, по време на редовното заседание на Общински съвет- Ботевград, на 30 април 2020 г.

Три постоянни комисии излязоха с проекто-решения относно управлението и стопанисването на ОППД „Боженишки Урвич“, като поискаха да те да бъдат подобрени.

Комисията по местно самоуправление и законност, с председател д-р Марияна Горгачева,  предложи кметът на общината в срок от три месеца  да изготви концепция за ново по-добро управление базата на ОППД „Боженишки Урвич“. В отговор на предложението кметът Иван Гавалюгов заяви, че в този срок ще внесе предложение до Общински съвет за преструктуриране на ОП „Боженишки Урвич“ в ОП“Туризъм“,  в чиято дейност ще влиза функционирането и менажирането на ОППД“Боженишки Урвич“.

„Няма да ви предложа вариант или стратегия за развитие на самата почивна база, а нещо по-генерално. Това е идея още от 2016 г . По редица субективни и обективни причини не съм пристъпил към внасяне на подобна Докладна записка.  Считам, че туризмът е една сфера, в която община Ботевград все още има какво много да извърши – това са дейности за популяризиране на общината като една привлекателна туристическа дестинация. Знаете за действията ни през изминалите 4 години  – извършихме проучване на туристическия потенциал и изготвихме стратегия за развитие на туризма. След всички анализи се стигна до решението за трансформиране на ОППД „Боженишки Урвич“, заяви кметът Гавалюгов.  

До края на месец юли кметът увери, че ще внесе Докладна записка, с предложение за нов правилник за дейността на общинско предприятие с по-разширени функции.

До решението се стигна, след като и други две комисии настояха за промяна в работата на почивната базата в Боженица. Постоянната комисия по бюджет и финанси, с председател Цветан Цолов, поиска да се промени начина на управление и стопанисване на почивната база. Идентично желание има и Постоянната комисия по стопанска политика и инвестиции, която предлага общинското ръководство и съветниците да извършват съвместни действия за ново и по-ефективно управление на базата, заяви зам.председателят й – Цветан Миньовски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *