Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Учебната година няма да се удължава. Матурите ще са на 1 и 3 юни, изпитите след 7-ми клас – на 15 и 17 юни

Учебната година трябва да приключи неприсъствено – в електронна среда, а учениците да се върнат за най-важните изпити – след 7-ми клас и държавните зрелостни изпити.

Матурите ще се проведат на 1 и 3 юни и ще започват с час по-късно – в 9 часа.

На 2 и 4 юни ще могат да се проведат допълнителни държавни изпити.

НВО за учениците от 7 клас ще се проведе на 15 и 17 юли.

„В задължителният Държавен зрелостен изпит по БЕЛ няма да се включват въпроси, свързани с лириката на Вапцаров, както и с „Железния светилник“ на Талев и „Тютюн“ на Димов. Принципът, на който сме стъпили е – да спрем на 20-тата седмица при нормално тематично разпределение“, обясни министър Вълчев.

Ще отпадне материал и от изпитите по БЕЛ и математика след 7-ми клас. По БЕЛ няма да се включват въпроси най-общо свързани със сложно съставно и сложно смесено изречение, както и „Бай Ганьо пътува“ на Алеко Константинов, „Неразделни“ на Пенчо Славейков, „Заточеници“ на Пейо Яворов, „По жътва“ на Елин Пелин и „По жицата“ на Йордан Йовков. По математика няма да се включват задачи, свързани с неравенства.

НВО след 4-ти и 10-ти клас няма да се провежда.

Няма да има проблем за зрелостниците, кандидатстващи във висшите училища в страната и в чужбина, увери министър Вълчев.

Новините съобщи на брифинг министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Лятото ще се проведат присъствено или частично присъствено част дейностите за тези ученици, които не са били включени в електронното обучение или са били неефективно включени.

„Към настоящия момент считаме, че е голям рискът от това да се събират на едно място деца, за да работят детските градини. Около 30-40% от родителите биха си пуснали децата в детските градини“, каза министър Вълчев.

„Считаме, че тази и следващата седмица детските градини не трябва да отварят врати„, каза той. Темата е наистина проблемна, призна Вълчев и заяви, че най – вероятно ще бъде удължен платеният отпуск на персонала в градини и ясли.

„Надяваме се, лятото, когато вирусът отихне ще се организират дейности, както в училище, така и в детски градини“, каза министърът.

„Всички деца, които са в четвърта група ще си получат удостоверения за завършена градина, за да бъдат записани в първи клас. Да, те няма да са така подготвени като децата от предните години“, поясни Вълчев.

Лятната ваканция няма да бъде отменена„, увери още министърът. Провеждането на балове не се препоръчва на този етап обаче, каза той.

Преди изпитите на учениците ще се правят PCR тестове, заяви Kрасимир Вълчев.

Възможно е малко удължаване на сесиите в университетите.

Източник: Novini.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *