Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

205 лица са в активна карантина на територията на община Ботевград

ПОВЕЧЕ ОТ 500 СА БИЛИ КАРАНТИНИРАНИ ОТ НАЧАЛОТО НА ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ.

Това сочат данните от Националния регистър COVID 19, до който общините вече имат достъп в частта за карантинираните на тяхна територия лица.

509 лица, заявили адрес на пребиваване на територията на община Ботевград от началото на извънредното положение до момента,  са регистрирани в системата като подлежащи на карантина до момента.

Важно е да се уточни, че не всички от тях са жители на община Ботевград, тъй като поставяните под карантина лица – независимо от причината за карантиниране: пристигане от рискова държава, извършване на международен превоз, контактен на заразено лице и др., имат право да посочат адрес на пребиваване по време на карантината, който може и да не съвпада с постоянния или настоящия им адрес.

В приложената таблица може да се види колко лица са в активна карантина и на колко тя е изтекла към 7.05.2020г. според регистъра.

Бройката на лицата под действаща карантина е относителна, тъй като в нея влизат и всички международни шофьори, а те се карантинират при влизане в страната, но не са длъжни да изкарат пълните 14 дни, ако превозвачът декларира пред РЗИ, че даден шофьор трябва да тръгне отново на път. Според информация, която общината получава от превозваческите фирми, макар и непълна,  международни превози са ангажирани повече от 100 лица на територията на общината.

От справката се вижда още, че има 4 доказани случаи на заразени с COVID 19 жители на община Ботевград. Двама от Ботевград – семейство, които са хоспитализирани в болница в София, и две лица, съответно от с. Врачеш и с. Литаково, които към момента са карантинирани в домашни условия.

Справката показва още разпределението на карантинираните лица по населени места в рамките на общината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *