Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

75 г от края на Втората световна война се навършват днес. Отбелязваме ден на Европа

Днес е 9-ти май денят, който напомня за милионите жертви във Втората световна война. Най-опустошителната в историята на човечеството. Втората световна война, разиграла се в периода 1939- 1945 година, в която са въвлечени 61 държави, а военните действия се водят на територията на 40 страни. На бойните полета остават 52 милиона загинали. Десетки градове и села са превърнати в руини. Историческите анализи я определят като война, която се превръща в урок за цялото човечество, който да преподаваме, който не бива да забравяме. На 8 май 1945 година в предградието на Берлин е подписан акт за пълна и безусловна капитулация на третият райх със съюзническите сили. На 9 май 1945г. настъпва мир с подписването на безусловната германска капитулация.


В този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент. Това предложение остава в историята като „Декларацията на Шуман“ и се счита за основополагащо на днешна Обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.


През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз, на свое заседание в Милано, решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. От тогава до днес 9 май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа.

В България е обявен с Постановление 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г. за отбелязване на 9 май – Деня на Европа. По този начин се обединяват в сърцата на хората два знаменателни момента от историята на континента – победата над фашизма, родена в обединени усилия и дълбоко изстрадана и стремежа за просперитет и мир.
Пред паметник Морената признателните поколения се преклaнят всяка година пред имената на загиналите от Ботевградския край във Втората световна война.

От Ботевградска околия в двете фази на войната участват над 1100 души. С цената на много жертви завършват сраженията при Ниш, Куманово, Драва. Боевете при Паежки камък, Бояновец, Страцин и Крива паланка, които отнемат живота на мнозина.

От Ботевградско наред с мъжете в армията като доброволки постъпват 20 жени – 5 като самарянки в болниците, а останалите на фронта. Между тях са имената на Ангелина Вутова от с. Липница, Стефка Атанасова от Рашково, Рада Вутова от Трудовец и др.

На 16 ноември 1944 г. делегация от Ботевград посещава фронта, за да се срещне с воюващите и отнесе писма и подаръци. В чест на 1 май на фронта са изпратени колети с дрехи, цигари, хранителни продукти. Навсякъде в кметствата подпомагат семействата на бойците, изпаднали в затруднение. Само през 1945 г. създадената в Ботевградско помощна организация събира 246.000 лева.

Европа отбелязва безпрецедентен 9 май в условията на коронавирус.

Още в петък честванията на 75-тата годишнина от края на Втората световна война бяха ограничени в тесен кръг. Днес традиционният Ден на отворените врати на Европейския парламент ще се проведе дистанционно. Онлайн ще протече и гражданският диалог  с българския еврокомисар Мария Габриел.

Днес президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще поднесат цветя пред паметника на Незнайния войн.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *