Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Бъдещите първокалсници ще могат да посещават детска градина през лятото, но родителите ще заплащат цялата таксата

Най-вероятно детските градини в Ботевград ще бъдат отворени през цялото лято. Това съобщи за  botevgrad.news кметът на общината Иван Гавалюгов. Най-късно до юни месец той се надява те да бъдат отворени след извънредното положение. Детските заведения ще работят, тъй като по-голяма част от персонала вече е ползвал неплатения си отпуск във времето, когато не работеха, поради влезлите в сила противоепидемиологичните мерки.

„Когато няма достатъчно посещения от деца, не е разумно да работи цялата детска градина. Практиката от дълги години е възприемана от болшинството родители и те са се съобразявали с нея. Който няма възможност да гледа детето си , има сборни групи. Петдесет дни е неплатеният отпуск и педагогическият персонал трябва да го използва в някакво време. Най-разумно е сборните групи да са тогава, когато е най-слаба посещаемостта“.

По повод питане на родителите в писмо до съветниците „Какво се случва с децата, след като приключат детска градина до тръгването им на училище?“ кметът заяви, че децата, които са завършили подготвителна група и им предстои постъпване в първи клас, ще имат възможност да посещават детска градина. По думите му през този период обаче общината няма да поема таксата, както на останалите деца и те ще заплащат услугата „отглеждане на дете“, без да се поема като заплащане от общинския бюджет.

„Коментирали сме с педагогическия персонал, да останат както някога две детски заведения-  специализирани за отглеждане на деца от една до три години –  по 4 групи в ДЯ „Здравец“ и филиалът на детска градина „Иглика“ – ДЯ „Детелина“, която е основно реновирана – там могат да се приемат 4 групи. Ще има и една яслена група в ДЯ „Кокиче“ в кв.“В.Левски“.  По думите на кмета там се предвижда дострояване на ново крило. Срокът за предаване на проекта е месец юни. За целта в  бюджета на 2021 г ще бъдат заложени средства за изграждане на две нови помещения. По този начин детските градини ще имат пълния капацитет за прием  на групи. Районирането за новата учебна година е направено по ясен начин, коментира Гавалюгов. „Естествено, ще има родители, които ще считат, че това райониране не отговаря в най-голяма степен на техния интерес, но това са по-малката част родители. Дебело искам да подчертая, че никой по никакъв начин не ги ограничава  в кое детско заведение да запишат своето дете, единствено въвеждаме критерии за подбор, когато определените места за прием в едно детско заведение са по- малко от подадените заявления:, каза още кметът Иван Гавалюгов.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *