Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Ултразвуков ехограф от ново поколение дарява Siemens на МБАЛ- Ботевград

  • ACUSON Freestyle Elite™ е първата в света преносима ултразвукова система с безжични трансдюсери, разработена от Siemens
  • Апаратът от ново поколение ще подпомогне диагностиката и лечението на пациенти с COVID-19
  • Мнозина от служителите на завода на „Сименс Енерджи“ в близкия град Правец са жители на Ботевград

Свръхмодерен ултразвуков апарат даряват дружествата от групата на Siemens в България на болницата в Ботевград в знак на съпричастност и като принос към борбата с разпространението на пандемията от COVID-19.

Сименс Енерджи“ ЕООД, „Сименс“ ЕООД, „Сименс Хелткеър“ ЕООД и „Сименс Мобилити“ ЕООД предоставят безвъзмездно на „Многопрофилна болница за активно лечение – Ботевград“ ЕООД ехограф от серията ACUSON Freestyle Elite™.

Модерният уред от ново поколение, чиято пазарна цена е около 50 хил. лева без ДДС, ще бъде официално предаден на ръководството на болницата в четвъртък, 14 май. Специалисти от лечебното заведение ще преминат обучение, за могат да работят с новия апарат.

ACUSON Freestyle Eliteе първата в света преносима ултразвукова система с безжични трансдюсери, разработена от Siemens. Апаратът е предназначен за съдови и абдоминално насочвани с ултразвук процедури. Управлението на системата става директно от самите трансдюсери чрез вградени контролери и Bluetooth връзка. Ехографът е много подходящ за работа в инфекциозни отделения, тъй като трансдюсерите се дезинфекцират много лесно заради липсата на кабели.

Болницата в Ботевград е едно от лечебните заведения, определени със заповед на Министерство на здравеопазването за лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19.

В близкия град Правец се намира заводът на „Сименс Енерджи“ за производство на  активни части за токови и напреженови измервателни трансформатори, а мнозина от 180-те служители на производственото предприятие са жители на Ботевград. Продукцията на завода се изнася основно за „Тренч – Германия“, „Тренч – Италия“ и „Тренч – Канада“.

 „За нас като един от големите работодатели в района на Правец и Ботевград е изключително важно да сме в помощ на местните общности и институции в този труден момент. Това е и целта на дарението за Многопрофилната болница в Ботевград, където живеят много от нашите служители“, споделя директорът на производственото предприятие Ивелин Георгиев.

„Гордеем се с факта, че в условията на пандемия успяхме за изключително кратко време да адаптираме производствените си процеси така, че да продължим да работим в непрекъснат режим при спазване на всички противоепидемични изисквания и да изпълняваме поръчките на нашите клиенти в срок. Нещо повече, през следващите месеци планираме разширяване на производството и набираме нови служители“, подчерта той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *