Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Руското посолство ремонтира Братската могила в Литаково (обновена)

По инициатива на посланника на Русия в република Бълкария Анатолий Макаров и под ръководството на главния инженер към посолството Владимир Федотов, за изминалите няколко години бяха обновени и отреставрирани повече от 30 паметника в различни части на България. Реставрациите се провеждат с финансовата подкрепа на Русия.

За това съобщи Владимир Уфимцев – технически ръководител на обекта.

Политиката на държавите, както и техните ръководители могат да се сменят, но народната памет остава и е необходимо да се поддържа и пази за бъдещите поколения.

Активно участие в проведените реставрационни работи взема фирма Арт Стоун Груп, под ръководството на Илиян Игнатов. Фирмата притежават всички необходими технологии, оборудване и ресурси, за това ни разсказа художника- илюстратор и реставратор на фирмата Мариан Маринов. Реставрацията е нашата силна страна.

„Инициативата е прекрасна. Ще бъде възобновен един паметник, който дълги години не е възобновяван. Радвам се, че с усилията на Руското посолство ще можем да запазим този комплекс от вандалски прояви“.  Това бе коментарът на кметът на село Литаково – Пешо Младенов, който дълги години е радетел за поддържане и опазване на най-голямата Братска могила на Балканския полуостров, която е обект на чести  посегателства. Днес всеки турист би забелязал липсващи плочи, разбити стълби и разпилени отломки. Иманяри пък осквернявали паметта на героите, като вдигали плочите на паметниците и търсели злато, сподели кметът на селото.

Тук всяка година социалисти от общината и района, народни предствители и гости от различни организации се прекланят пред подвига на герои от различни националности. На 7 септември 2019 г бяха отбелязани 75 години от победата над фашизма. Поколения родолюбиви българи си спомниха за събитията през далечната 1944г , когато са убити 72 синове и дъщери на България, както и интернационални воини, в името на свободата на българския народ.

Местните хора, с благодарност и уважение се отнасят към  инициативата. Това несъмнено допринася за благоустройството на района и за укрепване на дружбата между нашите народи.»

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *