Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Временно 9% ДДС в ресторанти и хотели

ДС ставката за ресторантьорските и хотелиерските услуги се редуцира от 20% на 9%, решиха депутатите с одобрените на първо четене промени в Закона за Данък добавена стойност (ДДС).

Новата мярка е временна. Тя трябва да започне да действа от 1 юли и да остане в сила до края на 2021 година. Около нея управляващите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ се обединиха като средство за преодоляване на част от негативните икономически последици, причинени от епидемията от коронавируса. 
Хотелиерският и ресторантьорският бранш бяха едни от първите засегнати, чиито обекти останаха затворени през цялото време на извънредното положение.

Въпреки несъгласието на финансовия министър Владислав Горанов, според когото диференцираната ДДС ставка за някои стоки и услуги може да доведе до увеличение на общата ставка на 24%, както и до повишаването на някои преки данъци, промяната получи подкрепа от управляващото мнозинство.

Вносителите вече заявиха, че мярката може да бъде отменена предсрочно, ако докаже своята неефективност.

Освен хотелиерските и ресторантьорските услуги, от диференцирана ДДС ставка ще се възползват и книгите, включително електронните.

Депутатите от мнозинството отхвърли на първо четене всички останали предложения. 

От ДПС настояваха да се намали ДДС за детските стоки за деца до 3-годишна възраст, като според тях тази мярка ще допринесе за преодоляване на негативната демографска статистика. 

Депутатите от „Воля“ пък искаха сваляне на данъка върху фитнес и другите спортни услуги. БСП също за пореден път внесе свой законопроект, в който поиска намаляване на ДДС ставката за определени храни и лекарствени продукти.

Дебатите в парламента по законопроектите за намаляването Данък добавена стойността (ДДС) за някои стоки и услуги стартираха с остър спор между управляващи и опозиция.

Причината за това бе недоволството на депутатите от БСП, че финансовият министър Владислав Горанов отсъства от пленарната зала, за да аргументира позицията по темата на ръководенето от него ведомство. 

Още при анонсирането на идеята на управляващите за свалянето на ДДС ставката за хотелиерските и ресторантьорските услуги на 9%, Горанов заяви твърдата си позиция против. Въпреки това обаче предложението бе оформено в законопроект, тъй като, по думите на премиера Борисов, „е взето политическо решение, за да се помогне на най-засегнатия от кризата бранш“.

По време на дебатите от опозицията настояха заседанието да бъде прекъснато, докато в зала не се яви финансовият министър, но предложението бе отхвърлено от мнозинството.

Председателят на парламента Цвета Караянчева от своя страна припомни, че има становище.

„Становището, за всички народни представители, които могат да четат и са искали да се информират за него, то е качено на сайта на Комисията по бюджет и финанси и стои все още там. Аз съм имал възможност и съм се запознал с него. Предполагам, че и хората от бюджетната комисия са го направили“, допълни я депутатът от ГЕРБ Александър Иванов.

Той защити предложението на парламентарната му група за диференцирана ДДС ставка за хотелиерски и ресторантьорски услуги с аргумента, че тези сектори са най-засегнати от кризата, причинена от коронавируса. 

„Всички, които искаме да спасим българския туризъм и икономика, в която 11-12% от БВП се формира от този сектор, трябва да подкрепим тази мярка“, призова той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *