Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Повдигат обвинение на зам.-министър Красимир Живков за участие в престъпна група

Заместник-министърът на екологията Красимир Живков е участвал в организирана престъпна група за злоупотреба с отпадъци и ще му бъде повдигнато обвинение за внос на отпадъци от Италия, заяви пред медиите говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Красимир Живков е указвал натиск да се дават разрешения за внос на отпадъци.

Заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков и още петима души са задържани за 24 часа след мащабната спецакция, проведена днес, допълва Нова телевизия.

Задържани са шестима души, след тях и зам.-министърът на екологията. По-рано днес той беше отведен на разпит с Спецпрокуратурата.

Милева съобщи, че днес са проведени претърсвания и изземвания в над 40 обекта на територията на цялата страна – София, Правец, Плевен, Пловдив, Монтана, Смолян, села от община Кюстендил и др. В действията участваха прокурори и следователи от спецпрокуратурата.

Рано сутринта бяха обискирани домът на Живков в Ботевград и вилата му в Правец.

Бяха обискирани и имоти на братята Пламен и Атанас Бобокови.

По неофициална информация, именно на техни фирми, в качеството си на зам.-министър, Живков е издал разрешителни за вноса на стотици тонове отпадъци от Апенините.

В дома и вилата на Живков разследващите са намерили документи, свързани с разрешителните за внос на отпадъци.

Фирми на Бобокови имат площадки за съхранение, но не разполагат с инсталации за преработка. Голяма част от внесените от Италия отпадъци се оказаха несепарирани и негодни за преработка или горене, което ги превръща в обикновен боклук.

Повече от 4 часа продължи обискът на спецпрокуратурата и разследващите в Министерството на околната среда в присъствието на Красимир Живков. Малко след 13.00 часа той напусна сградата на ековедомството, придружаван от прокурора Ангел Кънев и съпровождан от полиция. Тогава Живков заяви, че не е задържан.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров съобщи, че няма да поиска оставката на заместник-министър Красимир Живков.

Емил Димитров обясни, че контролът, свързан със съхраняването на отпадъци, внесени в страната, се осъществява от регионалните екоинспекции, а не от заместник-министъра. 


„Аз съм работил много добре с този човек. Не мога да искам оставка на никого. Те се назначават и уволняват от премиера на държавата, казва се Бойко Методиев Борисов. Аз назначавам всички от зам.-министър надолу. Притеснен съм, защото ще трябва да работя сам, а ще ми е трудно. Разпоредил съм няколко проверки в страната на съответни адреси, които са ми дадени сутринта рано-рано. Изпратили сме хора в цялата страна“, каза той, цитиран от БНР.

Източник: Investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *