Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

22-ма съветници подкрепиха Декларация, с която настояват за ново становище относно статута на старото училище във Врачеш

Общинският съветник от ПП МИР Тихомир Найденов внесе днес в началото на редовното заседние на Общински съвет-Ботевград Декларация, с която настоява Регионалното управление на образование – София регион и Министерството на образованието да преразгледат позицията си относно старото училище във Врачеш – ОУ“Васил Левски“.

Декларацията гласи:

От десетки години насам сградата на бивщето начално училище „Васил Левски“ в село Врачеш не се използва за образователни цели. Тя е в крайно лошо състояние и съществува реална опасност да се срути. Останките от покривната конструкция застрашават хората, които ежедневно минават покрай нея. Въпреки ограждането на сградата с обезопасителни ленти, деца и младежи постоянно влизат вътре, без да осъзнават, че подлагат живота и здравето си на риск.

През 2019 година кметът на община Ботевград е депозирал искане в РУО-София регион за даване на положително становище за промяна предназначението на имота върху който се намира тази изключително опасна сграда, но Регионалното управление на образованието – София регион дават отрицателно становище, на базата на което Министерството на образованието науката също дава отрицателно становище.

Ние общинските съветници от Общински съвет Ботевград мандат 2019 2023 не приемаме основанието за този отказ, а именно че от страна на община Ботевград не се представени достатъчно убедителни аргументи, че в бъдеще село Врачеш няма да има нужда от второ училище. За съжаление колкото и да ни се иска такива оптимистични изгледи в перспектива въобще не се очертават поне в близките 10-20 години. Това наше твърдение не е безпочвено. То се потвърждава от следния факт – действащото ОУ“Отец Паисий“ в селото е с капацитет за обучение на 300-400 ученици, а понастоящем в него се обучават 150 деца. Смятаме, че този аргумент е напълно достатъчен, както и окаяният вид на сградата, за да дадат РУО-София регион и МОН положително становище за промяна предназначението на имотзраа.

Изразяваме категоричната си позиция, че този общински имот, включващ бивше начално училище „Васил Левски“, би могъл да се използва за други хуманитарни и социални или обществено обслужващи дейности, които биха били в услуга на населението на село Врачеш, наброяващо 3429 жители, каквито всъщност са и намерението на община Ботевград .

Уважаеми господин Вълчев

Уважаема Госпожо Иванова,

Ние общинските съветници от Общински съвет Ботевград мандат 2019 2023 настояване да преразгледате позицията си по горе цитирания казус, тъй като това ще бъде в полза на жителите на едно от най-големите села в Софийска област.

Декларацията е подписана от двадесет и двама общински съветници. Това са: Тихомир Найденов, д-р Илин Черняшки, д-р Елица Петрова, Ангел Ангелов, д-р Христо Железарски, Йордан Арбов, Лили Димитрова, Ваня Иванова, Цанка Маркова, Цветан Цолов, Цветан Миньовски, Йонко Ненчев, Борислав Витков, Николина Цолова, д-р Марияна Горгачева, д-р Веселка Златева, Иван Редовски, Цветослав Захариев, Любчо Василев, Георги Георгиев, д-р Георги Канзов, адв. Георги Донков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *