Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Земеделски производители от Ботевградския край протестираха днес за достъп до техните земи

Причината за тяхната недоволство е, че проектът за модернизация на път Е-79 Ботевград – Мездра – Видин не предвижда отклонения за достъп до първокласна земеделска земя, която обработват. Това съобщи председателят на кооперацията в Новачене Иван Димитров. Земеделските производители искат да се изгради съоръжение, което да им дава достъп до обработваемите площ, които са около 2000 декара. Протестът бе мирен и няма политическа ангажираност , уточни Димитров.

На протеста в Новачене присъстваха представители на 4 кооперации – ЗК Новачене, ЗП „Семи груп“ ,  трима земеделски производители от Гурково, ЗК „Мария Романова“ Скравена, земеделското обединение на Цветан Цеков от 4 фирми.

Утре – петък или в понеделник той ще внесе жалба до АПИ и ще настояват за среща с представители на агенцията.

За да се стигне до днешния протест земеделските производители установили, че във връзка с изграждането на новия четирилентов скоростен път, ще бъдат ощетени. Според тях от есента на 2019 г, когато  започват да минават колите на строителната фирма „Геострой“ и други такива, са станали свидетели на поголовно газене на пшеница и на обработваемите площи. Това дало основание на Иван Димитров да се поинтересува какво се случва, при условие, че земеделската земя все още не е отчуждена и не е премахната от кадастъра. „В Министерството на земеделието тази земя съществува и на нас ни се дава правно основание да я работим и да получаваме субсидия. Тогава поисках да видя проектите. В тях има една права линия без да има надлез или подлез-нищо, което да ни подскаже, че на нас ще ни се предостави възможност да минем от другата страна на новия път , за да можем да обработваме земята“, заяви председателят на кооперацията  Новачене.

По думите на Иван Димитров само земята на Коооперацията в Новачене е 1 100 декара. Тя се намира между три реки – Рударка, Боговина и Новаченка. Отделно има друг вишнев масив от 1000 декара. Пътят над Новачене се затваря автоматично и се влива в новия магистрален път, като от лявата страна остават над 400 декара ливади и 300 декара обработваема земя. Установявайки земеделските производители, че няма да имат достъп до земите си , започнали срещи с общината, с „Пътстрой“, с проектантската фирма на новия път. Димитров заяви, че след днешния протест ако не бъдат чути, продължават с протестите. На среща на земеделските  производители със строителната фирма е заявено, че няма средства за отклонение от скоростния път.

„Тотално е нарушено правото ни на свободен достъп до земеделската земя, която обработваме. Нарушени са правата на земеделски производители в организация, в която се  обработват над 1000 декара трайни насаждения- те са абсолютно чисто органично производство. Нашата дейност е свързана с много инвестиции и е необходимо да посещаваме този масив постоянно, тъй като техниката, която трябва да обработва този земеделски масив трябва да има достъп. Понякога са нужни и по 15 машини. С липсата на този достъп няма да можем да защитим инвестицията си на нашето производство. Понякога се налага да реагираме за 30-40 минути при това органично производство“, заяви земеделският производител Цветан Цеков. Според него в пиковия момент достъпът често пъти  е свързан с транспорт на хора с автобуси, с тежка техника, с тирове, с хладилни. „За съжаление тази безумица показва за пореден път как се харчат едни средства без да има целесъобразност. Схемата, по която се работи в държавата, е организирана, че едни средства, които трябва да отидат до определени хора, трябва да бъдат защитени. Това е поредната икономия на средства, за сметка на обикновените хора. Възможно е да има некадърност на проектантската фирма“, добави Цеков. Той посочи, че проектантите на скоростния път на са  направили обследване и не са съобразили с мнението на местното население и зем.производители. „Нито един от тези хора не е извикан на съгласуване, нито е предоставен проекта, никой не попита хората. Единствено е предоставено трасето преди една година в общината. Ще протестираме, докато ни обърнат внимание и бъде отстранена тази безумица. Нарушено е изконното ни право да обработваме земята си. Ние друго нищо не искаме“, каза още Цветан Цеков.

Според проекта три блока на Кооперацията ще останат пустеещи. Димитров се закани, че следващият път протестът ще бъде на три места в Новачене с пълен блокаж на пътното движение. „Ние не можем да преминем през реката, тъй като там има диги. Ние сме положили много усилия да почистим блоковете, които бяха занемарени от старото време“, каза Димитров.

Сред протестиращите бе изразено мнение, че младите хора не бива да ходят в чужбина , а да останат и да спасят България, а земята е златото на страната.

„Това от, което може да се изгради поминък и да се генерират пари  и да бъдем една втора Швейцария, са селското стопанство, земеделието и туризма. Очевидно ЕС няма интерес ние да се развиваме, но благодарение на младите хора ще просперираме. Въпреки, че бяхме засегнати от много правителства, свикнахме да се нагаждаме“, каза Виктория Петрова- земеделски производител.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *