Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Общинската организация на БСП в Ботевград избра Николина Цолова за председател втори мандат

Николина Цолова бе преизбрана за втори мандат начело на общинската организация на БСП в Община Ботевград. За нея гласуваха всички присъстващи делегати, против и въздържали се нямаше. Партийният форум се състоя вчера, от 17.30 ч. На него присъстваха народният представител Иван Ченчев и областният координатор Борис Цветков.

Новият Общински съвет на БСП се състои от 19 човека. За председател на Общинската контролна комисия бе избрана Цветанка Банкова.

Конференцията излъчи един кандидат за вътрешно-партийния избор – Корнелия Нинова. Изборите в партията ще се състоят на 12 септември. Социалисти проведоха събрания в 19 основни партийни организации, които са номинирали Корнелия Нинова, две номинации има за Крум Зарков, една за Антон Кутев и една за Драгомир Стойнев. Избрани бяха трима  делегати на 50-ия Конгрес на партията – Николина Цолова, Христо Якимов и Ваня Микова. Конгресът е насрочен за 26 и 27 септември 2020 в Зала 1 на НДК. Тогава ще бъде избран и новият състав на висшия орган – Националният съвет.

Общинската конференцията на БСП протече при дневен ред от 5 точки. Водещ бе адв. Христо Якимов. Той и д-р Веселка Златева бяха другите двама номинирани кандидати. Те направиха самотовод.

Николина Цолова направи отчет за изминалия мандат 2016-2020 и предложи задачи пред общинската партийна организация, които залегнаха като основни приоритети в бъдещата работа на новия Общински съвет на БСП. В доклада си партийният лидер наблегна на актуалната политическа обстановка, като отбеляза, че ескалацията на политическия сблъсък между президент и премиер, и главен прокурор постави повратна точка в серията от протести. „Станахме свидетели на безпрецедентно, зрелищно  посегателство срещу президентската институция и погазване върховенството на закона. Народът се събуди и прозря необходимостта от спешна промяна в модела на управление – това, за което нашият председател Корнелия Нинова многократно говори и в НС, и в публичното пространство“.

От трибуната  народният представител Иван Ченчев заяви, че БСП е била последователна през последните 4 години. „Ние приехме предизборна платформа и политически документ „Визия за България“ . Нашите идеи се копират и крадат от управляващите и знаете, че след извънредното положение ГЕРБ ги реализират, макар и нескопосано, както за повечето продукти в търговските вериги“. Ченчев припомни, че още на заседание на НС на БСП от 13 юни Корнелия Нинова предложи стартиране в цялата страна на подписка срещу сериозните гершки в  управлението на Бойко Борисов, а Янаки Стоилов предложи да започнат протести срещу начините, по които се случиха скандали с една банка и срещу Делян Пеевски. „Тези две предложения бяха отхвърлени от болшинството – и варианта за подписката и варианта за протестите. Датата бе 13 юни и ако бяхме реализирали тези две наши намерения, ние щяхме да осъществяваме процесите вече, а не сега да ни питат, защо БСП не е водач на всичко това?!“, каза Ченчев. Той припомни, че всичко, за което БСП говори се случва и визира паралелната държава – 15 милиарда лева изтичат всяка година, прокуратурата не разследва чекмеджето на Борисов и т.н. „ Те се борят неистово Радев да не създава служебно правителство. Парламентарната група на БСП казахме в Народното събрание, че в едно ново правителство с хора на ГЕРБ няма да участваме, за да няма спекулации“, заяви народният представител. Според него  от тук нататък е важно БСП да  казва на хората, че  ако падне властта на Борисов, какво ще направи за тях от документа „Визия за България“, която е с широк хоризонт от 10-15 години. „Ние реализираме ли управление, няма да имаме  този кредит на доверие, както други партии и трябва краткосрочно и по-най-бързия начин, първите 6 месеца да приложим ударно 6 приоритетни  краткосрочни мерки, по които хората да усетят подобрение в джоба, в болницата, в социалните придобивки, в образованието. Обещали сме увеличение на пенсиите с 20%, това са 800 милиона лева. Пари има, няма да ги даваме за саниране, ще ги дадем за пенсии, за болниците – те да не са търговски дружества, за всичко, което ГРЕБ отказват по някакви причини да реализират“, категоричен е Иван Ченчев.

От своя страна Николина Цолова, която е член на Националния съвет, остро разкритикува противоречията в него и пред делегатитите пледира за обединение. „В момента държавата е в институционална криза,  народът е по улиците и мястото на БСП е при него, а не да се занимава със себе си. Недопустимо е и е срамно определен кръг от хора в НС на БСП да се опитват по всякакъв начин да дискредитират доверието към Корнелия Нинова.  Нека да признаем, че след избора на К.Нинова за Председател на БСП  се постави въпроса  за промяна, чрез вътрешни референдуми, пряк избор на лидера на партията, ограничаване мандата на ръководни органи – за общински и областни председатели, мандатност на председателя на НС и на народните представители. Това бяха промените, които нито един председател на НС не дръзна да направи  преди К.Нинова.   Именно тези промени дадоха ясен знак към обществото, че БСП е сериозна алтернативата на досегашното правителство, особено на фона на сериозните трусове в държавата“, добави партийният лидер.

Бе отчетено, че през мандата са проведени 7 конференции и 4 предизборни кампании – за президент и вицепрезидент през 2016г , предсрочни парламентарни избори през 2017, избори за Европейски парламент и Местни избори през 2019г. Най-висок успех партийната организация постигна по време на изборите за Президент и вицепрезидент през 2016г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *