Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Граджаните и кметът се обединиха около варианта за нова пешеходна алея по бул. „България“.Велоалея засега няма да има.

Два часа и половина продължи днес общественото обсъждане на проектно предложение „Уширяване на пешеходната алея и изграждане на велоалея по южната страна на бул. „България“, гр. Ботевград“. Обсъждането се състоя в зала „Ботевград“ от 17.00ч.

Геодезическото заснемане е извършено преди повече от месец, а идейният проект е дело на .проектантите Петко Шопов и Милко Янчев от проектантска фирма в Благоевград. Идеята на проектното предложение е изграждане на  транспортна връзка между центъра на Ботевград и Градския парк, посредством южния тротоар на бул.“България“ .

Идейният проект е с два варианта, като единият от тях не включва изграждането на велоалея. Първият вариант предвижда тротоар от 1,5 м ширина и 1,5 м велоалея с еднопосочно движение. Вторият вариант включва само пешеходна зона с ширина 4 м.

След общественото обсъждане одобрение получи вторият вариант, който според кмета Иван Гавалюгов е най-рационалният и компромисен – това  е вариантът за изграждане на пешеходна алея с 4 м ширина, която да бъде споделена територия и да се използва и от велосипедисти. „Остава открит вариантът при евентуално идентифициране на бъдеща необходимост от чиста велоалея, къде да бъде разположена – дали в северния или в южния тротоар на булеварда или по друга улица на Ботевград“, каза Гавалюгов пред репортер на Botevgrad.news, след края на общественото обсъждане. Според него основната идея е тя да свързва велоалеята от Трудовец и велоалеята от Врачеш. „Спорна е необходимостта от свързването на двете велоалеи с велоалея, която да пресича центъра на Ботевград. Малко подвеждащо бяхме предложили и велоалея на уширения участък, но чувайки повечето мнения, не само на това обществено обсъждане, възприехме идеята, че широка споделена пешеходна алея би задоволила потребностите и на пешеходци и на велоспедисти“, каза още кметът.

По думите му важен момент е прибирането на автомобилите в джобове между сега съществуващите дървета и тротоара, за да бъде осигурено по 3,5 м на платно в двете посоки на булеварда. В момента паркирането се осъществява на пътното платно, но собстениците на автомобили не се глобяват, поради липсата на осигурени паркинги.

Поради това ще бъдат подсигурени между 30 и 40 паркоместа на булеварда. Този въпрос е особено важен за живеещите в блок 13 на бул.“България“, където до момента не е предвидено нито едно паркомясто, посочи кметът на общината.

На база на днешното обществено започва процедури по проектиране, а през месеците септември или октомври 2020 г да започнат строително-ремонтните дейности за уширяване на тротоара от 3 на 4 м и изграждане на джобове за успоредно паркиране на автомобили на живеещите в блоковете. В момента тротоарите от двете страни на булеварда са с ширина 3м, като 1,5м са заети от дървета. Това според кмета изисква изчакване на хора при по засилен пътникопоток от заводите към центъра на града.

По повод велоалеята по време на обсъждането обаче бяха изразени няколко лични позиции, обединяващи се около това, че местоположението й не е удачно за живущите в жилищните блокове. От друга страна тя трудно би се реализирала на няколко места, едно от които е заведението за бързо хранене в близост до „Клюкарките“.

Антон Стоянов и Рени Байкова от проектантска фирма в Ботевград попитаха има ли общината цялостна концепция за велоалея Трудовец-Ботевград-Врачеш. Кметът в отговор заяви, че в момента се изработва Общ устройствен план на общината и тя е заложена в него.

Антон Стоянов и общинският съветник от ПП МИР Ангел Ангелов поставиха друг въпрос- защо не се изгради велоалея на северния тротоар, където е по-малко движението. Според Ангелов снегопочистването се прави именно към него. Той припомни обаче, че според Наредба велосипедистите трябва да преминават улиците, спирайки и пресичайки като пешеходци. Това породи друго предложение, което даде арх. Мариела Андреевска. Тя се поинтересува проучени ли са възможностите велоалея да се изгради по ул. „Гурко“, по която има по малко движение. Обсъдена бе и възможността не по бул. „България“, а по ул. „Сан Стефано“ да бъде велоалеята. В хода на разискванията последната теза бе отхвърлена. Стигна се и до по-екстравагантни предложения, като например построяването на железен надлез, по който да се движат пешеходци и велосипедисти, което щяло да бъде атракцията на града. Това предложение не срещна подкрепа.

По повод предложението за изграждане на велоалея по свеверния тротоар на бул.“Бълагрия“ кметът Гавалюгов заяви, че ширината на тротоара е малка, за да позоволи това, особено в два участъка – при частния имот на Павлин Марков и при сградата на пощата. На тези места тротоарът е с ширина от 1,5 до 2м.

Архитектът на Община Ботевград – Георги Джотолов бе категоричен, че  централна градска част трябва да бъде споделена територия и не е удачно там да минава велоалея, свързваща велоалеята от Трудовец и тази от Врачеш, поради високата скорост, която ще развиват велосипедистите. Той изрази подкрепа за широка алея по бул. „България“.

Антон Стоянов попита само единия ли тротоар ще бъде ремонтиран. Кметът Гавалюгов обясни, че средствата на общината ще стигнат тази година само за обновяването на южния тротоар. Градоначалникът подчерта, че велоалея ще се изгражда, само ако бъде установена такава необходимост и бе категоричен, че общината търси първо решение за пешеходците, на второ място  – безопасното паркиране и трето – свързването на централната градска час и Градския парк, едва след това проектиране  на велоалея Трудовец-Врачеш.

Арх. Мариела Андреевска заяви, че тенденцията е извеждане на автомобили от централните части на градовете и залагане на повече зони за пешеходци. По този повод тя изрази мнение, че не е удачно изграждане на парко места по булеварда, и че би било по-целесъобразно те да са на друго място. В отговор кметът отново подчерта, че необходимостта от такива е не заради гостите на града, а на живеещите в блоковете. „Преди време обсъждахме възможностите хората да паркират на новоизградения паркинг при гимназията, но видяхме, че този вариант не бе удачен“.

Общинският съветник Ангел Ангелов постави питане общината предвижда ли паркоместа за инвалиди, и че те би трябвало да са с по-голяма дължина. Проектантите в отговор заявиха, че такива са заложени в проектното предложение, по-голям е проблемът, къде точно да се позиционират, съобразно реалните нужди на гражданите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *