Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Корнелия Нинова поведе протестното шествие на БСП срещу правителството на Борисов

оциалисти от цялата страна се събраха пред сградата на Министерски съвет днес на национален митинг-протест „Бузлуджа 2020“.

Шествието поведе лидерът на БСП Корнелия Нинова, то тръгна от патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.
Социалистите преминаха през улица „Георги С. Раковски“ и булевард „Княз Александър Дондуков“ и стигнаха пред Министерския съвет, където се провежда митингът. 
Те скандират „Мафия“ и „Оставка“, „България“ и „БСП“. Прозвуча песента „Една българска роза“ и „Бела, чао“. 
На митинг-шествието има хора от всякакви възрасти. Те носят разностранни плакати, български знамена и знамена на БСП. Част от шествието са депутати от парламентарната група и членове на Изпълнителното бюро.
Засилено е полицейското присъствие в района. Организаторите призоваха хората да спазват дистанция.

Недоволството е под надслов „Срещу корупцията и грабежа. Заедно за България“.

Нека на този ден да заявим заедно нашата воля за промяна, свобода, законност и справедливост. Каним всички симпатизанти и граждани, които искат промяна и край на порочния модел на управление, призовават от БСП.

„Искаме оставката на цялото правителството, но искаме и чрез тази оставка и нови избори – промяна на модела на управление“, напииса малко преди началото на митинга лидерът на БСП Корнелия Нинова на стената си във Фейсбук.

Според нея правителството няма да може да се справи с кризата, която ни връхлита.

„Предсрочните избори са нужни, защото идва криза, а управляващите доказаха, че не могат да се справят с нея. Според доклад на Европейската комисия от миналата година, БВП на глава на населението пада още преди кризата, а Докладът за конвергенция на ЕЦБ доказва, че бизнес средата в България се влошава. От април имаме 20% спад на износа и 30% спад на вноса. Криза в икономиката се задаваше още преди пандемията“, посочи тя.

Правителството не се ползва с доверие и не може да прокара реформите, категорична е Нинова. Нужен е ноов парламент, убедена е лидерът на БСП.

„Откакто започна кризата с COVID-19, прилаганите мерките не работят – те с нищо не помагат нито на икономиката, нито на домакинствата. Управляващите нямат никакъв план как да продължат оттук нататък. Правителството не се ползва с доверие и не може да прокара реформи, а парламентът е делегитимиран. Затова трябва нов парламент и ново правителство с ново доверие, за да може да стартира реформи и да направи план за развитието на България“.

„Искаме оставката и на Борисов, и на Гешев. Подкрепяме протестите и призоваваме всички наши симпатизанти и членове да се включват в тях.

Преди година от БСП предложихме съдебна реформа в две основни две части: Първата беше налагане на съдебен контрол върху актовете на главния прокурор чрез промени в Закона за съдебната власт. Другото, което предложихме, беше абсолютно различен модел на функциониране на КПКОНПИ. Ако тогава тази реформа беше приета, допускам, че сега нямаше да има такова напрежение. Уви, когато опозицията предложи нещо, то се отхвърля априори.

Не само сме поискали оставка, но сме предложили и решение на проблема“.

Нинова подчертава, че БСП е била последоветална досега в отстояване на желанието си за промяна.

„Ако има някой, който да е последователен през последните четири години в искането за промяна на този управленски модел, това е БСП. Преди четири години заявихме думи, които сега се чуват на улицата: „Има паралелна държава и задкулисие, което управлява истинската държава. Това задкулисие е проникнало във всички партии и си е купило политици от всички цветове. Ако искаме да се борим, трябва да се обединим и да се изправим срещу мафията“. Тези неща не само ги заявихме, но се борихме срещу тях. Сега резултатът, който гонихме се вижда по улиците – народът се освободи от страха и апатията. Това е голяма победа.

„Нека на този ден да бъде заявена волята за промяна свобода и законност и справедливост“ –  това написа и председателят на БСП-София Калоян Паргов.

Той заявява, че не мястото, а символиката, която носи връх Бузлуджа, е важна. Според Паргов духът, „който носи Бузлуджа е олицетворение на стремежа на десетките хиляди граждани, които са по улиците на българските градове с искания и надежда за промяна, ново начало в държавата, за по-добър живот, справедливост и възмездие. Бузлуджа е мост между историята и бъдещето“.

“Тя се свързва не само учредяването на Социалистическата партия която повече от столетие е носител и защитник на общочовешки ценности справедливост и солидарност и равенство“, заявява още той.

Можете да гледате митинга-протест по БСТВ, на Фейсбук страницата на БСТВ или в Youtube канала на БСТВ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *