Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Юношите на Балкан U19 спечелиха Първа дивизия в Държавното първенство по баскетбол

Юношите на Балкан до 19 години спечелиха Първа дивизия от Държавното първенство по баскетбол! Във финала в Габрово момчетата, водени от младия треньор Борислав Георгиев, надиграха след обрат Славия със 73-66  и триумфираха със злато във втората по сила надпревара за момчета U19 на БФБ. Така нашите си върнаха за загубата в Ботевград от същия съперник преди седмица. Със състав от 9 души ботевградчани изоставаха през целия мач, но направиха пълен обрат в последните минути, сходно на полуфинала и спечелиха златото. Шампион в Елитната дивизия стана Тунджа Ямбол, който победи Академик София във финала с 67-62.

Финалът в Първа дивизия се проведе в зала „Орловец“ в Габрово като домакините от Чардафон спечелиха бронза, побеждавайки Академик Бултекс 99 в мача за третото със 76-43. На полуфинал Балкан победи също пловдивския тим, а само преди седмица отстъпи драматично на Славия на турнира в Ботевград. На финалната четворка в Габрово отборът ни бе без един от своите основни играчи, капитанът Христиан Кондарев, който се контузи на квалификациите в „Арена Ботевград“. Пожелаваме му бързо възстановяване и поздравления на целия отбор за успеха!

Мачът започна слаб за Балкан със серия 14-1 за Славия в първите три минути. Последва таймаут, след който Балкан подобри леко игра в нападение, но съперникът поддържаше преднина от около 10 точки до края на първия период. За разлика от полуфинала, нашите стреляха слабо от далечно разстояние, където бяха 0/8 в първите 10 минути и изоставаха с 15-25 след тях. Балканци започнаха слабо и втората без кош от игра близо 3 минути, след което позволиха на столичани да увеличат разлика на 15 при 31-16. Славия доминираше в цялата четвърт. Нашите играеха добре в защита, но бележеха трудно. На няколко пъти намаляваха пасив около 10 и на почивката успяха да свалят до 7 при 33-40. В третия период нашите започнаха да се връщат и направиха серия 13-3, за да се доближат само на 3 точки след третата част при 51-54. Тройка на Георги Маринов даде подем в играта на нашите в начало на последната част, с която Балкан изравни за първи път (54-54). Белите обърнаха за кратко, но в средата на периода Балкан стигна до пълен обрат. Нова тройка на Маринов, който вчера вкара 39 точки, попари Славия и Балкан дръпна за първи път с 5 при 62-57, 4:12 преди края. До края Славия допусна доста грешки, от които Балкан се възползва максимално и продължи да покачва преднината си. Така въпреки опита на съперника за обрат в края нашите триумфираха!

Гардът Георги Маринов отново бе най-резултатен с 18 точки, а много силен мач с дабъл-дабъл с 19 борби и 16 точки направи Веселин Христов. Маргарит Петров завърши с 14 точки и 5 откраднати, а с 13 точки и 7 асистенции се включи другият гард Павлин Петров.

За Славия най-много 22 отбеляза Михаил Гавазов. Виктор Митев вкара 10, а с 15 точки и 9 борби завърши капитанът Мартин Димитров.Пълна статистика от мача може да намерите ТУК.

Състав на Балкан U19: Маргарит Петров, Георги Маринов, Веселин Христов, Павлин Петров, Евгени Димитров, Михаил Димитров, Лазар Димитров, Джоузеф Хури, Христиан Кондарев и Иван Янков.12-годишните момчета на Балкан също се представят много силно на Републиканското първенство, което се провежда в момента в София. Отборът, който е воден от треньора Венцислав Стоев, се класира сред най-добрите четири отбора на България, след като постигна четири победи и само едно поражение в своята група. Полуфиналния мач на ботевградчани е днес от 16:45 часа в зала „Триадица“ срещу Берое. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *