Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Кметът Гавалюгов: Предложенията на АПИ не удовлетворяват протестиращите земеделски стопани

По повод организираните протести на земеделските производители от Новачене, Скравена, Гурково и Ботевград днес кметът на Община Ботевград , г-н Иван Гавалюгов, обясни пред местните медии какви са  промените в пътя във връзка с изграждането на новата отсечка на международен път Е-79 Ботевград-Мездра. Новото трасе започва от Бетонов център „ХАБАГ“ ООД , минава покрай източната страна на с. Скравена, между Скравена и вилна зона Скравена, където са включени следните обработваеми земи. Пътят продължава посока Новачене,  северно от сегашния път, през нивите, покрай кариерата. Продължава през бившия стадион на Новачене, пресича пътя за Боженица и се връща някъде около 500 м. обратно в старото трасе, където се добавя нова лента.

„Въпреки срещата на земеделските производители с АПИ, проблемът не е решен“, кометира кметът Гавалюгов. Той припомни, че пътят е четири-лентов и е отрязан достъпът до  земеделските блоковете. „Предложенията на АПИ, не удовлетворяват протестиращите. Идейният проект за новото трасе на международния път Е-79 е одобрен през 2010∕2011г. и включва четири варианта“, каза още кметът.

Да припомним, че проблемът на протестиращите е грешка при проектирането на международния път E-79. Новото трасе минава през земите на село Новачене и Скравена, а това предизвиква недоволството на фермерите в Общината. Исканията са : да се извърши проектиране на пътя,  добавяне на подлез или надлез, или кръгово движение, с което да има свободен достъп до земеделските земи.

2 коментара на “Кметът Гавалюгов: Предложенията на АПИ не удовлетворяват протестиращите земеделски стопани

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *