Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Иван Ченчев на Братската могила в Литаково: „Това е място на силния български дух“

76 години от победата над хитлерофашизма отбелязаха признателните поколения в Ботевградския край. Бележитата дата бе чествана за поредна година от социалисти на Братската могила над с.Литаково. На тържествената церемония присъства народният представител Иван Ченчев, кметът Пешо Младенов и представители на ръководството на партийната организация.

„На 9-ти септември отдаваме своята почит и признателност към загиналите за нашата свобода – вече 76 години. Радвам се да ви видя, тук има много познати лица. С присъствието си днес тук вие показвате също своето отношение към героите, заради които България беше такава, каквато всички я помните, която се стремим да бъде за в бъдеще – една социална, една справедлива и солидарна Родина, която ние всички заслужаваме. Вярвам, че с помощта на БСП тя ще бъде такава и ако реализира нейн мандат на управление, България ще бъде такава, каквато ние всички искаме“. С тези думи Ченчев се обърна към присъстващите. Народният представител изрази от името на председателя на Националния съвет на БСП, председател на парламентарната група и кандидат за втори мандат – Корнелия Нинова, нейната дълбока признателност и почит към паметта и делото на героите. „Това е място на силния български дух. Това е място на една жертвоготовност, която доказва, че всеки от нас е важен за своята Родина“, каза Иван Ченчев и подчерта, че всеки може да даде нещо от себе си, включително себе си в името на деца, внуци и близки и в името на страната си.

Исторически доклад за събитията преди 9-ти септември представи Пенка Георгиева – секретар на Основната партийна организация в село Литаково. От изнесените в доклада данни стана ясно, че в периода от 1941г  до 1944г своя принос в освободителна война дадоха 323 души. Пенка Георгиева изброи и участниците от нашия край, а именно: от Ботевград – 23, Литаково – 16, Рашково – 12, Скравена – 7, Радотина – 7, Липница – 6, Трудовец- 6, Новачене – 5. Убити от Ботевградския край са  общо 136 души. Партийният секретар припомни, че на  Братската могила в 7 гробници са погребани и лежат тленните останки на 72-ма народни синове – партизани и партизанки, от отрядите „Чавдар“,батальоните „Хр.Ботев“ и ‚В.Левски“, ятаци и помагачи от Литаково, Новачене, Скравена, Рашково, Ботевград и други селища на България. Братската могила неслучайно е интернационална, защото тук е разстрелян и погребан майор Уилям Томпсън – английски офицер и пратеник на английската военна мисия. Погребани са още канадския офицер Кларк, сержант Ник Монро(Англия), Кенк Алек Скот- англиски офицер, Ванюша червеноармеец от Украйна, Югославският партизанин Радован, изкопава гроба си и полужива е погребана Хермина Разградлян (Сашка) – арменка. Във войната от 1941 до 1944г. са убити общо 9 140  партизани и 20 700 помагачи и ятаци, изгорени са 2 139 къщи на антифашисти, 64 345 са убити в арестите и затворите, 11 392  евреи от Беломорието са изпратени  в нацистките концлагери  и не се завръщат.

В своето обръщение към социалисти председателят на Общински съвет на БСП Николина Цолова посочи, че победата над хитлерофашизма е израз на всенародната воля за мир, справедливост и обединение. „Това обединение, което е особено важно за нас, на фона на сътресенията в държавата“, каза тя. Партийният лидер посочи, че дошлите на това паметно място са истински патриоти, в предвид на пандемията и ,че те могат да се нарекат горди последователи на идеите на героите, които идеи преди и сега са едни и същи – непримиримост към посегателството над свободния и достоен живот, борба срещу управляващите, които обслужват чужди интереси и поставят в изгнание българския народ в собствената му държава. „ Хитлеризма и Бойковизма  ограбиха този народ и го поставиха в унизително положение. Днес сме заложници на собственото управление на държавата, когато се посяга на конституцията и на човешките права“. Тя призова социалисти да останат единни и на вътрешнопартийният избор на 12 септември, следвайки взетите решения за подкрепа на досегашната линия на партия, в лицето на Корнелия Нинова, която бе единствено номинирана за нов мандат от партийните членове в общината.