Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

76 г от победата на 9-ти септември отбелязаха признателните поколения на Мемориала в Градския парк на Ботевград

76 години от победата над Монархо-фашизма събра социалисти от общината пред Мемориалния паметник в Градския парк на  Ботевград днес в 18.00ч. За поредна година признателните поколения от Ботевградския край положиха цветя под каменните ликове на героите, на които днес дължим свободата си.

Тържествено слово по повод бележитата дата произнесе председателят на ОбС на БСП – Николина Цолова. Цитирайки народния представител от левицата – Александър Симов тя посочи, че днес е модерно да се говори лошо за 9-ти септември. „Опитаха се да обезличат и омаловажат тази дата в учебниците на децата ни и да заличат приноса на хилядите убити без съд и присъда, в името на нашия мир и свобода“, каза партийният лидер, като посочи, че 30-годишният провал на прехода и провалът на сълзотворния газ срещу протестиращите млади хора  ще накарат все повече и повече българи да се връщат  към уроците на датата 9-ти септември. „Хитлеризма и Бойковизма ограбиха българския народ, но го обединиха срещу себе си, днес на площада в триъгълника на властта. Нека и ние бъдем обединени срещу опитите 129-годишната ни партия да бъде разединена и на 12 септември покажем, че БСП я има и винаги ще я има, като подкрепим достойния лидер – досегашният лидер! Нека победата на 9-ти септември ни донесе победата на 12 септември!“.

В знак на уважение и признателност към героизма на загиналите борци за свобода и справедливост, присъстващите спазиха по традиция едноминутно мълчание, след което положиха цветя – Общински съвет на БСП, Обединението на жените социалистки, Български антифашистки съюз (БАС) и граждани.

В периода 1941-1944 година без съд и присъда в Ботевградската околия са убити общо – 136 души, като от Ботевград са 23, Литаково – 16, Рашково – 12, Радотина – 7, Скравена – 7, Липница – 6, Трудовец – 6, Новачене – 5. В антифашистката борба от Ботевградския край участват 323-ма партизани, ятаци и помагачи.

Във войната от 1941 до 1944г. са убити общо 9 140  партизани и 20 700 помагачи и ятаци, изгорени са 2 139 къщи на антифашисти, 64 345 са убити в арестите и затворите, 11 392  евреи от Беломорието са изпратени  в нацистките концлагери  и не се завръщат.

Да припомним, че през май 2020 г, по инициатива на посланика на Русия в република България Анатолий Макаров и под ръководството на главния инженер към посолството Владимир Федотов, бяха ремонтирани паметните плочи на Братската могила в с.Литаково. Местните хора с благодарност и уважение се отнесоха към  инициативата. Това несъмнено допринесе за благоустройството на района и за укрепване на дружбата между двата народа.