Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Ботевград отново с представител в Националния съвет на БСП

Юбилейният 50-ти Конгрес  на БСП премина под знака на промяната и обновлението в столетницата. След най-демократичния избор за лидер на левицата на 12 септември, на провелия се висш партиен форум в Зала 1 на НДК събота и неделя, бе избран ръководния й орган – Националният съвет.

С пряк избор в него бяха избрани председателите на Общинските съвети на БСП в двата най-големи града в София област: Самоков- Силвия Стойчева и Ботевград- Николина Цолова. Третият представител на  София област в Националния съвет е Маргарита Петкова – бивш кмет на община Ихтиман няколко мандата и бивш областен председател на БСП. Настоящият кмет на община Самоков Владимир Георгиев пък бе избран за делегиран представител в НС, след тайно гласуване на делегатско събрание на областта.

Конгресът бе открит в 10.00ч на 26 септември от лидерът Корнелия Нинова. Той започна с участието на 793 от общо 976 делегати от цялата страна. Новият ръководен орган се състои от 181 члена. Номинираните за членове на НС на БСП от цялата страна бяха 727, от които 110 са младежка квота. На пряк избор участваха 692-ма кандидати за 113 места в ръководния орган.

От 902 гласували  делегати избраха  152 члена на НС – 37 от тях от квотата на Младежкото обединение. 31 члена на Националният съвет са делегирани представители, а 4 са по право. За председател на Общопартийна контролна комисия на БСП е избран Емил Войнов с 384 гласа.

В работата на Конгреса от Ботевградската партийна организация участваха трима делегати – Николина Цолова, адв. Христо Якимов и Ваня Микова, избрани с решение на общинската конференция. От партийната организация на Правец – Румен Гунински, Иван Донков и Цанко Маринов. Етрополе бе представен от Владимир Александров и Давид Давидов.

Най- много гласове за член на НС получиха Крум Зарков, Янаки Стоилов, Георги Свиленски, Румен Гечев, Александър Симов, Кристиан Вигенин, Атанас Зафиров, Вяра Емилова, Костадин Паскалев, Радослав Гайдарски, Румен Овчаров, Асен Гагаузов, Бриго Аспарухов, Борис Цветков, Иван Ченчев, Светлана Шаренкова, Деница Златева, Стоян Мирчев, Петър Мутафчиев, Явор Гечев, Димитър Данчев, Манол Генов, Ивайло Лилов и др.

От ръководството на партията си тръгнаха знакови имена на прехода като Димитър Дъбов, Ангел Найденов, Атанас Мерджанов, Георги Пирински и дъщеря му Анна Пиринска, Георги Божинов, Юрий Асланов, Михаил Миков, Велислава Дърева, Красимир Янков и Валери Жаблянов, Катя Николова, Ваня Добрева, Захари Захариев, Чавдар Георгиев. Кирил Добрев, който главен опонент на Корнелия Нинова във вътрешно-партийния избор и нейн заместник преди това 4 години, също влезе в състава на Националния съвет. Попитан от журналисти на bTV по време на конгреса, „как ще коментира това разделение в БСП“, той отговори, че разделение няма. Според запознати обаче е факт, че именно той е причината партийните организации в София област да се противопоставят помежду си, заради желанието му да оглави столетницата и обявявайки се срещу политиката на досегашния лидер Корнелия Нинова.

Най-знаково е единодушното изгонване на действащия президент на ПЕС – Сергей Станишев, който също не намери място сред членовете на новия Национален съвет на БСП.

Георги Гергов влезе в НС като делегиран представител на пловдивските социалисти. Ден преди конгреса Гергов призова за единение на партията и заставане зад победилата в прекия вот като председател на партията Корнелия Нинова.

В изключително оспорвана битка председателят на вътрешната ЦИК Емил Войнов оглави Контролната комисия с 384 гласа, което е много важен орган за партията. Конгресът не избра Валентина Богданова, която събра само 133 гласа, а по време на вътрешната кампания работи явно за Кирил Добрев.

Прeд cъпaртийцитe cи Кoрнeлия Нинoвa зaяви, чe БCП щe пoдaдe ръкa нa вceки, кoйтo e гoтoв дa рaбoти бeзкoриcтнo зa oтeчecтвoтo. Призoвa зa кoнcoлидaция oкoлo принципи и мoрaл в пoлитикaтa. И отчете, че БСП се е превърнала в ударна опозиция на управлението на Бойко Борисов. 

Националният съвет е органът, който взима важните решения в БСП в периода между заседанията на конгреса и определя политическата дейност на партията. Той утвърждава водачите на листи за парламентарните избори, кандидатите за президент и вицепрезидент, и всички останали номинации, които партията прави за държавни постове. Пленумът взима и решението за участие в изпълнителната власт. По устав той заседава не по-малко от веднъж на два месеца. 

Съставът на новия пленум показва, че той ще бъде много по-консенсусен и работещ орган за разлика от предишния, в който т.нар. вътрешна опозиция се опитваше непрекъснато да бламира лидера си.

 
„Започваме един нов 4-годишен цикъл на работа“, заяви в заключителното си слово Корнелия Нинова.

Председателят на БСП  обяви, че партията поема курс за подготовка на парламентарните избори и тяхното спечелване.

„Да покажем, че  вярваме в себе си, да покажем, че освен че можем да променим себе си, ще променим и България“, посочи Нинова и благодари на делегатите на конгреса за ползотворната работа. Благодари и на всички социалисти за участието им в успешния пряк избор.

До месец се очаква новият Национален съвет да бъде свикан на първото си заседание. На него председателят Корнелия Нинова ще предложи своите заместници в партията и членовете на Изпълнителното  бюро на БСП.

Форумът премина при огромен интерес. Над 75 акредитирани журналисти, дипломати от 35 държави, стотици интелектуалци и други гости следиха работата на най-висшия форум на социалистите.