Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Проф. Стоян Михайлов получи голямата награда „Димитър Благоев“ лично от Корнелия Нинова

Проф. член – кореспондент на БАН, доктор на социологическите науки Стоян Михайлов днес чества своята 90-годишнина в родната Скравена. Заобиколен от своите деца, внуци и правнуци, проф. Михайлов посрещна подобаващо своя юбилей. Сред официалните гости бяха видни учени, професори, политици – внукът му, народният представител Стоян Мирчев, народният представител Иван Ченчев, Светлана Шаренкова – член на НС на БСП и издател на в-к „Земя“, проф. чл.кор. Любен Димитров, проф. Георги Манолов – ректор на Висше училище по сигурност и икономика и др.

Голямата изненада на семейното търество бе присъствието на председателя на Националния съвет на БСП – Корнелия Нинова. „Забележителен житейски път в партията и в обществен план има многоуважавания от всички нас проф. Михайлов. За всеки човек е важно да се гордее с децата и внуците си. Вашият внук Стоян Мирчев е достоен Ваш заместник в Праламента“, каза Нинова. Тя пожела здраве и дълголетие на проф. Михайлов, след което му връчи най-голямата награда в БСП – наградата на Националния съвет и на 50-ия конгрес – „Димитър Благоев“.

Проф. Любен Димитров връчи на юбиляра почетен плакет на Фондация „Човещина“, за неговата високо хуманна научна и обществена дейност. Проф. Георги Манолов пък обяви, че по повод 90-та годишнина на проф. Михайлов му подарява повторно издаване на негова книга, по избор.

Приветствено слово произнесе синът на професора – проф. Михаил Мирчев. С много вълнение той сподели пред гостите най-важните моменти от живота на достойния за уважение от всички поколения българи – проф. Стоян Михайлов. „90 години е един безкрайно дълъг живот, изключително наситен, със съдържание и идеализъм, и с цели, с творчество, с постижения и със здрав дух. Професорът е един от малкото хора, които при онази власт – 30 години и при настоящата власт – 30 години, никога не е изневерявал на важните неща – на принципите, на морала и на работливостта“, каза проф. Мирчев, като подчерта, че в живота е важно какво остава след нас.

На празника присъстваха и много скравенци, които споделиха радостта от семейния празник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *