Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

В общинския бюджет ще се предвиждат вече средства за „ин витро“ процедури, според нов правилник

Правилник за финансово подпомагане на изследвания и процедури, свързани с лечение на безплодие на лица, двойки във фактическо съжителство и семейства с репродуктивни проблеми, живеещи на територията на Община Ботевград, предстои да разгледа и гласува Общински съвет-Ботевград.

За целта ще бъде опрделена Комисията в състав от 7 членове, от които 3 представители на общинска администрация, 3 общински съветници, избрани от Общински съвет – Ботевград, и един представител на МБАЛ – Ботевград, специалист по „акушеро-гинекология“.

Средствата, предвидени за финансово подпомагане на изследвания и процедури, свързани с „ин витро“, се гласуват всяка календарна година с бюджета на Община Ботевград, по предложение на комисията по приетия правилник. Финансовите средства от бюджета на Община Ботевград за подпомагане на лица, двойки и семейства с репродуктивни проблеми, живущи на територията на Община Ботевград, ще могат да бъдат отпускани не повече от веднъж годишно на едно и също кандидатстващо лице, двойка или семейство, предвижда Правилника. Средствата, които могат да бъдат отпуснати на лицата, семействата и двойките, живеещи на семейни начала, за финансово подпомагане, са в размер до 2000 лв. на заявител, като ще може да кандидатства само един от партньорите.

Кандидатстването за финансово подпомагане за „ин витро“ няма да ограничава правото и възможността им за кандидатстване за финансово подпомагане от Център „Фонд за асистирана репродукция“.

В национален мащаб има създаден Фонд за асистирана репродукция (ФАР), който заплаща до три инвитро процедури на двойки, отговарящи на определени критерии. Държавното финансиране обаче не успява да достигне до всички нуждаещи се, а освен това има процедури, за които не е осигурено държавно финансиране като: донорските ин витро процедури, съпътстващи оперативни лечения, скъпоструващи изследвания и медикаменти и др. По тази причина в последните години общините все по-често се включват в подпомагане на лечението, свързано с репродуктивното здраве на своите съграждани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *