Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Клуб по шахмат „Балканъ“ участва в турнир в Самоков

На 24 и 25 октомври 2020г в Самоков се проведе най-силният в календара на Българската шахматна федерация, за тази година, турнир. Дисциплината бе ускорен шах, a кръговете бяха 7.

В турнира учавстваха 80 шахматисти от България и чужбина. Сред тях се итличиха имената най-силните български шахматисти във всички възрастови категории – редица родни и международни майстори. Половината участници бяха от националния отбор, завоювали 9-то място на шахматната олимпиада през август, в конкуренцията на 167 страни.

Свое дебютно участие направиха и шахматистите на новосъздадения ботевградски клуб „Балканъ“. Идеята на ръководството беше да се запознаят дебютиращите с обстановка, правилата и специфичната за този спорт атмосфера. Не се търсеха резултати и точки, тъй като това бе първи турнир на повечето от тях, а и нивото бе възможно най-високото.

Участниците от клуб по шахмат „Балканъ“ бяха-Елица Якимова-15г, Борислав Вълков – 33г, Борис Борисов – 45г и Галин Иванов = 44г.

Елица Якомова постигна 2 ремита, като хвърли бомбата във втория кръ,г постигайки равенство с републиканската ученическа шампионка до 15 г за тази година – Ася Григорова.

Борислав Вълков също поднесе приятна изненада, като надви без особени проблеми, кандидат майстор също във втория кръг. Той завърши турнира с 2 точки.

Борис Борисов превъзмогна лошия си старт и завърши ударно турнира, набирайки 3 точки. Тренерът Галин Иванов, като участника с най-висок шахматен рейтинг от отбора, срещна утвърдени имена и се представи достойно. Неговият актив бе 4 точки, като остави зад себе си редица изтъкнати шахматни майстори. Разликата му с първите 10 бе 0,5 точка. Само за сравнение може да се отбележи факта, че с 4,5 завърши водачката в световната шахматна ранглиста за девойки до 17 г – Надя Тончева, с ЕЛО 2350. Плановете на ШК „Балканъ:, съвместно с община Ботевград и ШК „Ан Пасан“ – София са за провеждане на турнир по ускорен шах на 28 ноември и на турнир ‘Блиц“ на 29 ноември 2020г в Ботевград, по повод празника на града. Очакват се много участници от цялата страна, стига да не бъдат забранени масовите мероприятия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *