ЗАПОЧВА АКЦИЯ „ЗИМА“: Полицията ще следи за зимни гуми и неизправни светлини

Глоби ще се налагат след 15 ноември

В краят на тази седмица полицията започва акция „Зима“. От 1 ноември „Пътна полиция“ ще следи за поставени гуми с подходящ грайфер, както и за изправност на светлините и чистачките. Глоби ще се налагат след 15 ноември, а дотогава полицията само ще предупреждава. .

КОЛИ НА ГАЗ: На 30 ноември изтича гратисният срок за регистрация

Смяната на гумите с такива, които са подходящи за зимата – това е най-важното условие за един автомобил, за да премине в зимен режим. Специалистите уточняват, че в Закона няма „зимни гуми”, а такива за зимни условия или с подходящ грайфер от 4 мм, което е пропуск в нормативната база.

„Задължително е да проверяваме антифриза. Не бива да го оставяме под минималните нива”, обясни автомобилният състезател Димитър Стефанов. Според него, колкото и да е мощен даден автомобил, той става страшно опасен, ако е с неподходящите и некачествени гуми.

„Лятната гума под 10 градуса се втвърдява. Става твърда и не държи. Все още сме държава, в която лятото и зимата трябва да караме различни гуми”, добави Стефанов.

При избор на зимни гуми е важно да се следят няколко важни критерия изписани на етикета – спиране на мокро, съпротивление при търкаляне и шум. Собственикът на автосервиз Димитър Колев показа каква е разликата между нова и износена автомобилна гума. При новите дълбочината на грайфера е около 9 мм, при износените той е паднал до 2,6 мм, а на места и до 0.

ОЩЕ 200 КАМЕРИ НА ПЪТЯ: Ще дебнат за нарушения и по светофарите

„При 9 мм сцеплението е коренно различно, разликата в спирачния път достига до 15-20 метра, в зависимост от условията на пътя. Доста предлагане има на пазара, но ако клиентът не е запознат, съветвам да се допита до специалисти”, каза още той.

И не на последно място е правилното поставяне и балансиране на автомобилната гума. Според Колев по-скъпите гуми се предлагат от по-известни марки, които залагат на качеството на материала. На пазара се предлагат както и гуми за над 250 лв., така и такива под 100 лв.

При подготовката на автомобила за зимни условия е важно и да се провери състоянието на течностите в колата.  

Източник: Nova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *