Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Посрещаме Бъдни вечер, а имен ден празнуват……..

 На 24 декември отбелязваме един от най-големите християнски празници – Бъдни вечер.

Според библейското предание, на Бъдни вечер започват родилните мъки на Дева Мария и е начало на Христовото рождение.  

Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син – Исус Христос.

Празникът Бъдни вечер е посветен на дома, огнището, но и на починалите предци – родственици, които също се смятат за част от семейството.

Християнският празник, който предшества раждането на Христос, българите наричат „Малка Коледа“, „Суха Коледа“,  „Детешка Коледа“ или по-рядко – „Мали Божич“ и „Крачун“.

Върху трапезата на Бъдни вечер се нареждат нечетен брой ястия – 7, 9 или 11. Празничната маса включва обреден хляб, наречен „Боговица“ или „вечерник“.

Той е замесен с „мълчана вода“ от момата или от млада булка, а брашното е пресято през три сита. От тесто върху хляба се оформят изображения на нивата и на домашните животни.

Вечерята започва с прекадяването на трапезата, стаите, оборите и градината, за да се прогонят злите духове. След четене на молитвата, стопанинът разчупва питата с парата и първото парче от нея се оставя пред иконата за Бога, второто е за къщата, а останалите се разпределят на всеки член от семейството.

Вярва се, че на когото се падне парата, той ще има най-голям късмет през годината. Обичаят повелява по време на яденето да не се става. Трапезата не се прибира, защото се вярва, че починалите идват да вечерят и да се погрижат за благополучието на живите.

Под трапезата стопанката слага слама, която се асоциира със сламата в яслата на новородения Христос. Тази слама не се изхвърля. Тя се поставя в градините или под плодните дръвчета, за да раждат повече. Не се изхвърля и пепелта от бъдника. Обикновено стопаните я пръскат в нивите и лозята – за плодородие. От нея слагат и в семето за посев. Вярва се, че с тази пепел се лекуват заболявания.

Днес приключват и четиридесетдневните коледни пости.

Освен Бъдни вечер, днес празнуваме и имен ден, тъй като почитаме и паметта на света преподобномъченица Евгения

Имен ден празнуват, носещите имената Евгени, Евгения, Жени, Бистра, Благороден, Благородна, Малчо (от словосъчетанието Малка Коледа), Малик, Мален, Малена, Малин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *