Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Николас Гейдж гостува на Езиковата гимназия в Правец

Господин Николас Гейдж с радост прие поканата на г-жа Стефка Атанасова да се срещне с бивши и настоящи ученици на ПГПЧЕ „Алеко Константинов“ – гр. Правец чрез видеовръзка. Събитието предизвика огромен интерес, а специални гости бяха основателите на клуба – г-жа Дарина Стоянова и г-н Данаил Стоянов.

Николас Гейдж е роден през 1939 г. в с. Лиа, северозападна Гърция. Детските си години прекарва в същото село, но поради политически причини и размирици в родната си страна майка му успява да организира нелегалното  заминаване на петте си деца в САЩ, където ги очаква техният баща. Николас е само деветгодишен, но не забравя своите корени  и след години се връща отново в Гърция, за да разследва причините за убийството на майка си.

Като репортер на The New York Times, The Wall Street Journal и Associated Press той получава широко признание за своите разследващи статии за организираната престъпност, трафика на наркотици и политическата корупция.

Номиниран е за награда Пулицър шест пъти и получава множество награди за репортажите си.

Сред неговите книги са: „Greek Fire , „A Place for Us“, и „Eleni“ – разказ за живота и смъртта на майка му по време на гражданската война в Гърция.

Междувременно работи върху филми, като е продуцент на филмовата версия на „Елени“ и копродуцент на  „Кръстникът III“,  номиниран за Оскар като най-добър филм през     1994 г.

По време на срещата бяха коментирани теми от личен и от професионален характер. Ето някои от тях:

Как господин Гейдж преживява войната и какъв е неговият живот като емигрант?
Баща му Христос заминава за САЩ, за да търси нова работа. След Втората световна война майка му Елени и децата й са хванати по време на Гръцката гражданска война между комунисти и роялисти. Страхувайки се, че децата й ще бъдат изпратени в комунистическите страни, Елени организира бягството на децата си. Комунистите арестуват Елени, изправят я пред съд и я екзекутират.  Гейдж и сестрите му успяват да се съберат с баща си в САЩ.

Първоначално животът там е труден, но с много воля и усилия Николас преодолява пречките по пътя си. Завършва гимназия, а след това журналистика. Превръща се в един от най-известните американски журналисти. Посрещан е от президента Кенеди в Белия дом и получава множество награди за публицистиката си.

Страх ли го е от работата?
С  усмивка  на  лице,  господин Гейдж ни сподели, че няма страхове. Все пак вметва, че най-опасни са дилърите на дрога.

Променила ли е журналистиката живота му?
Да отбелязва революцията в Иран е едно от най-големите изпитания за него. Намира се в центъра на война, дори попада в стрелба. Научава се как да оцелява между куршуми и как да кара хората да говорят.

Разговори с Ал Пачино? – Да, разговаряли са. Вечерял е с Мадона, Фреди Мъркюри и др.

Има ли нещо, което не е постигнал, но иска?
Иска  да  напише  пиеса  или  опера.  Когато  е  бил  малък,  искал  да бъде баскетболист или боксьор. Споделя, че е бил добър в тези дисциплини.

Какво да очакваме от него?
В  момента  г-н  Гейдж  прави  телевизионен  сериал  по  книгата  си  „Greek Fire“  -биография на оперната певица Мария Калас и магната Арисотел Онасис.

А ето и какво сподели г-н Гейдж с нас:

„Скъпа Стефка,

За мен е винаги удоволствие да разговарям с умни млади хора. Беше страхотно удоволствие да прекарам време с всички вас.

Благодаря ви, че ми подарихте такъв чудесен начин да започна седмицата си.“ 

Срещата с Николас Гейдж остави незабравим спомен в сърцата на участниците най-вече с топлотата и посланията, които той отправи към младите хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *