Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Община Ботевград е поставила питане към държавата за ремонт на пътя за Арабаконак, както и за промяна на статута му

dav

Община Ботевград  е получила отказ от държавата през есента на миналата 2020г пътят през Арабаконак (който служи за алтернативен път на водачите, заради честите задръствания на АМ“Хемус“) да стане републикански.  

Пътят пред Ботевградския преход /Арабаконак/ е в изключително лошо състояние и няма изгледи скоро да бъде ремонтиран. Въпросът бе поставен днес пред кмета на общината Иван Гавалюгов от botevgrad.com  на редовния брифинг с медиите. Кметът е отговорил по следния начин:

„Община няма никаква необходимост и никаква нужда да стопанисва този път, който всъщност няма никакъв характер на общински. Той не свързва населени места на територията на общината. Най-близкото населено място – село Врачеш, се намира на повече от 10 километра от началото на този път. Преди повече от 20 години, по неизвестен за мен начин, е станало прехвърлянето от републикански в общински път. Може би още тогава Общината е трябвало да възрази, може и да го е направила,  но е факт, че в края на 90-те години този път е придобил статут на общински, коментира в отговор кметът Иван Гавалюгов. По думите му не  е редно и необходимо Община Ботевград да харчи средства за поддръжката и ремонта на този път, а това трябва да е ангажимент на държавата. Той изрази мнение, че е склонен общината да поддържа пътя, но след като се извърши основен ремонт, за който ще са необходими няколко милиона лева.

Кметът Иван Гавалюгов заяви още, че ще продължи да настоява пътят през Ботевградския проход да промени своя статут, за да може държавата да поеме ангажимент и да предприеме задължителните действия по неговото основно ремонтиране. Мотивът му е, че този участък се ползва от преминаващи между Южна и Северна България, както и от автомобили, избягващи задръстванията на АМ „Хемус“. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *