Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Директорът на ОУ“В.Левски“Евгения Иванова разкри пред второкласници: „Прадядо ми е бил съзаклятник на Апостола“

Стане ли въпрос за Левски аз винаги много се вълнувам!“. Това сподели директорът на ОУ“Васил Левски“ Ботевград – Евгения Иванова пред ученици във втори „а“ клас, по време на тържествен час, посветен на патрона на училището.

На първо място директорът разкри пред своите възпитаници, че тя също като малка е учила в това училище. На следващо място тя посочи, че всеки българин трябва да знае за Левски. „Много художници и писатели от други страни са  го възпяли и описали в своите произведения. Той не е само национален български герой, той е известен по целия свят“, добави г-жа Иванова.

Друг важен и любопитен факт, който разкри г-жа Евгения Иванова, е че Васил Левски е идвал в Ботевград, който някога се е наричал Орхание. „Той е идвал в Орхание и е отсядал в къщата на моя прадядо, която вече не е там, но има паметна плоча, на която пише, че е отсядал Апостолът“, каза Иванова. По думите й причината да идва в нашия град е, че прадядо й Стоян Цагарски е бил един от съзаклятниците, които са дали клетва да му бъдат верни в общото дело за освобождение на родината. Тя припомни, че от Орхание е имало още няколко човека, съзаклятници на Левски. По късно прадядо й е бил заточен в Диарбекир, защото е бил работил срещу тогавашната власт. „Апостолът на свободата винаги трябва да остане в нас с чистите си мисли и дела, с това че е искал всички да бъдат равни – да няма много богати и много бедни, а  всички да имат права“, каза още директорът. Накрая тя попита учениците да споделят мисли , казани от Васил Левски. Децата възпроизведоха емблематичните му изрази: „Дела трябват, а не думи“, „Ако спечеля – печели цял народ, ако изгубя – губя само себе си!“ и др.

Втори „а“ клас, с класен ръководител Теодора Колева, се включи в дните, посветени на патрона на училището Васил Левски с изготвяне на тематично табло, упражнения по краснопис, рисунки, работни листа, работа в групи със занимателни теми. „Целта е децата не просто да наизустят информация за него или стихотворение, а да знаят защо той се е борил за свобода и това да остане в тяхното съзнание още в ранна детска възраст“, това сподели пред наш репортер класният ръководител.

В тържествения час второкласници разказаха за неговия живот, стремежи и подвиг. На поставен въпрос „Какво е за вас Левски?“ те отговориха: герой, пример, Апостол на свободата, борец, лъв. В последвалата час децата решиха колективно кръстословица и отново показаха своите знания за своя патрон – Дякон Левски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *