Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Патронен празник честваха ученици и учители в ППМГ“Акад.проф.д-р Асен Златаров“

Днешният 16 февруари е специален за преподаватели и ученици на Златаросвката гимназия в Ботевград. Днес те честват 136 години от рождението на своя патрон – Акад. проф.д-р  Асен Златаров. Заради извънредната обстановка празникът протече под формата на т.нар. „Златаровски дни“. Те стартираха с откриване на изложба на хербарий, изготвен бе филм, проведено бе състезание между класовете от  5,6, и 7 клас, които трябваше да изготвят материали за биографията на Златаров, като публицист, поет, оратор. По този повод директорът Даниела Колева отправи благодарност към всички ученици, включили се в различни инициативи.“Вие се представихте достойно и затова ще има много награди, тъй като сме се постарали да уважим труда на всеки един от вас“, каза тя. Директорът прочете творба в памет и чест на Асен Златаров.

„Смъртта на проф. Златаров донесе тежка загуба за младежта, която изгуби своя преподавател. За читалищата, които изгубиха най-желания лектор. За професорите, които загубиха най-непримирими си колега. За онеправданите, които загубиха най-топлия си съчувственик. За интелигенцията, която загуби своя  млад и скромен водач. …… За слушателите, които загубиха магьосника на живото слово, за науката, която изгуби своя най-дълбок анализатор. За миролюбците, които изгубиха най-големия апостол на мира…… За патриотите, които изгубиха един истински родолюбец. За народа, който изгуби най-верния си и полезен син. З а България, която изгуби незаменимото си чедо. Слава и чест на делата му“. След тези слова, директорът Даниела Колева заяви, че патронът на гимназията заслужава своето уважение и от учениците. „И вие трябва бъдете достойни негови последователи“, каза Колева в заключение.

Поздрдавителни адреси по повод празника бяха получени от кмета на община Ботевград Иван Гавалюгов  и Исторически музей-Ботевград.

„На вас е отредена нелеката задача да образовате младите и да създавате знаещи и можещи хора, с които Ботевград да се прославя и гордее. Поздравявам Ви за професионализма и неуморими труд, който полагате, за да се справяте с извънредните предизвикателства и извънредни ситуации в образователната система. Скъпи ученици, на Вас пожелавам здраве , смелост и упоритост. Грабете с пълни шепи от извора на знанието във вашето училище“ се казва в поздравителния адрес на кмета Гавалюгов.

„Емблематични преподаватели и ученици, поколения  наред крачат уверено и затвърждават всичко известно нам за този достоен човек, учен, общественик, преподавател и приятел. Бъдете здрави и още дълги години предавайте спомена за светогледа му и постиженията, които той ни е завещал“, пише в поздравителни адрес на Исторически музей.

В началото на празничната церемония директорът Даниела Колева удостои с плакет „Иновативен учител“  преподавателят по информатика и информационни технологии – Филип Зуберски, който според училищното ръководство допринесе най-много за организирането и провеждането на празника. Зуберски от своя страна каза няколко думи . „Искам да благодаря за този плакет на всички, които работят в това училище, защото откакто съм тук всеки се е опитал да ми помогне със съвети и каквото може. Искам да благодаря на всички ученици, с които съм работил и работя сега, защото тази награда е и тяхна. Искам да благодаря и на хората, които не ми казаха, че съм луд, когато им казах, че искам да стана учител“, призна Зуберски.

По традиция директорът награди учениците с грамоти, а в отделните категории и с книга и лакомства, както следва:

Категория „Устремени към върха“ –  петнадесет ученици от 9,10, 11 и 12 клас, участвали в общински кръгове на повече от две олимпиади. Те бяха наградени с книга.

Категория „Изборът да си победител“ – осем ученици от 9,11 и 12 клас бяха наградени освен с грамота, още с книга и шоколад.

Категория „Креативен гимназист“ –  наградени бяха 58 ученици от всички класове. Сред тях бяха отличени със специални награда  ученици индивидуално и колективно – цял клас с шоколади, торти и шоколадови бонбони.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *