Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Бюст-паметник на Васил Левски бе открит в село Литаково

Бюст-паметник на Апостола на българската свобода – Васил Левски бе открит днес на централния площад на село Литаково.  Тържествената церемония се състоя от 12.00ч с  едночасова програма, в която участваха ученици от ОУ“В.Левски“ с. Литаково.  Паметникът е дарение за жителите на Литаково от ПП ВМРО, а фирмата-изпълнител на строителните дейности по изграждането му е  „Стоун Арт Груп“ ООД.

На церемонията присъстваха зам. кметовете Борис Борисов и Цветелин Цветков, Стефка Граматикова – Секретар на Община Ботевград,  народният представител Юлиан Ангелов –  председател на ПГ на ППВМРО в 44-то Народно събрание, Николай Борисов – зам.областен председател на София област, Богомил Бранков – областен координатор на ПП ВМРО за София област, полк. Георги Георгиев – председател на ППВМРО-Ботевград, председателят на Общински съвет на БСП-Ботевград Николина Цолова, жители на село Литаково и други.

Тържественото откриване на паметника започна с исторически данни за живота и делото на Васил Левски, представени от водещия на церемонията Станислав Борисов. „Смъртта на Левски предизвика не само потрес в революционните среди в България и Румъния, но бележи начало на криза и сътресения, от които революционното движение не се възстановява напълно. Левски остана пример за подражание как да се борим за националното си достойнство, дори с цената на живота си. Надскочил личните си интереси и материални изкушения Апостолът на свободата показа на всички ни огромния размах на своето дело , мироглед, вяра и духовна сила в името на свободата, за чиста и свята Република“, каза водещият.

Бюст-паметникът на Васил Левски откри кметът на Кметство Литаково – Пешо Младенов, под звуците на химна на Република България, в изпълнение на Литаковска духова музика. След церемонията водещият Станислав Борисов обяви дарение от художника Володя Казаков – портрет на Васил Левски, предназначено за НЧ“Светлина 1900“с. Литаково. Новият паметник бе осветен от Свещеноиконом – Отец Иван.

Приветствено слово към всички жители на Литаково и гостите оправи кметът Пешо Младенов. „Днес ние откриване паметника на Васил Левски, за да съградим идеите и заветите на Апостола, да предадем на нашите деца трудните уроци от историята и да ги научим да отстояват чистата и свята Република. Васил Левски е мисията на националната ни революция , нейн проповедник, вдъхновител и организатор“, каза кметът на Литаково. По думите му  Дяконът продължава  да буни духовете и днес и че той е символ на безсмъртието, което осветли следващите поколения и добави:“Той е живо слово и дух, които продължават и днес да будят българите. Затова днес нека изправим глави и да знаем, че всичко зависи от нашите задружни усилия, че „времето нас обръща и ние него обръщаме“. Нашата мисия е не да оплакваме героите си, а да сбъдваме техните мечти. 148 години след гибелта на Апостола аз считам, че днес той ни е необходим повече от всякога. Затова уважаеми съселяни, когато минете от тук – спрете се и прочете един от заветите на Левски и заедно да вървим напред“, призова  кметът на селото Пешо Младенов. Той  изказа благодарност на ПП ВМРО и фирмата-изпълнител за направеното дарение. Също така Младенов благодари и за строителните дейности на фирма „ Стоун Арт Груп“ ООД и изрази надежда за в бъдеще да продължават да работят съвместно  за благото на село Литаково.

Думата бе дадена на дарителя за приветствие – Юлиан Ангелов, председател на ПГ на ППВМРО в 44-то Народно събрание. Депутатът заяви, че новият паметник на Васил Левски в Литаково ще напомни на бъдещите поколения, какви са били старите българи и за какви идеали са загивали. „Защото за съжаление днес много често забравяме какви сме и каква е била идеологията на великите българи, като Васил Лески и сме длъжни да напомняме за тях и на бъдещите поколения. Лески е учил българите да бъдат единни, защото само така могат да изградят своето Отечество. Длъжни сме да продължаваме делото на тези велики българи, защото много наши сънародници са останали в Сърбия, в Македония и други страни. Неслучайно паметникът е направен така, че да гледа площад „Свобода““, каза в заключение народният представител.

Тържествената програма завърши с полагане на венци и цветя пред бюст-паметника, в знак на преклонение към личността и делото му.

5 коментара на “Бюст-паметник на Васил Левски бе открит в село Литаково

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *