Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Общински съвет- Ботевград не избра втори зам.председател

На днешното редовно заседание на Общински съвет-Ботевград не бе избран нов зам.председател. Двамата кандидати, стигнали до явен избор – Любчо Василев от МКДИБО и Дамян Маринов от ПП ГЕРБ, не събраха необходимия брой гласове подкрепа. За Василев гласуваха 14 общински съветници, а за Маринов – 11.

Докладна записка бе внесена от Цветан Миньовски – общински съветник от Коалиция „Алтернативата На Гражданите“ за избор на втори  заместник-председател на ОбС – Ботевград, мандат 2019-2023. Като мотив Миньовски изтъкна възможността, регламентирана от чл. 10, ал. 2 от Правилника на Общински съвет- Ботевград, в който е предвидена възможността за избор на един или повече заместник-председатели. “С оглед натовареността на ОбС- Ботевград и на отговорната задача на заместник-председателя да ръководи заседанията на ОбС при отсъствие на председателя, да подпомага работата на председателя при организиране дейността на ОбС и работата на общинските съветници, считам за целесъобразно да изберем още един заместник-председател на ОбС Ботевград, мандат 2019-2023“, посочи Цветан Миньовски.  Да припомним, че в продължение на повече от една година Общински съвет- Ботевград работи само с един зам. председател  – Николина Цолова, общински съветник от БСП и председател на Общински съвет на БСП-Ботевград. Росица Милчева от ПП ГЕРБ, която също  бе избрана за зам.председател, си направи отвод още през 2019г. 

В последвалата дискусия д-р Веселка Златева, общински съветник от групата на БСП, направи предложение докладната записка днес да не се разглежда и като причина изтъкна, че няма належаща нужда от избор на нов зам.председател на Общински съвет-Ботевград. Тя посочи, че Миньовски с предложението си създава впечатление у някои  общински съветници, че като евентуален кандидат прави самопредложение. „ Считам, че вие сте достоен кандидат за тази длъжност, затова не трябва вие да сте вносител на тази докладна записка. Най-голяма потребност има председателят на ОбС и смятам, че той трябва да я внесе“. В отговор председателят на Общински съвет д-р Черняшки обаче заяви, че  след като вече докладната записка е предложена и разгледана, трябва да бъде гласувана.

Общинският съветник Цветан Цолов от ПП МИР заяви, че ще подкрепи докладната записка  и счита, че трябва да има още един зам.председател. „Имали сме двама и трима зам.председатели в предходни мандати, а сега е само един. Знаете, че сме изпадали в ситуация,  в която не може да се проведе сесия, затова не искам да се повтарят такива ситуации“. Това каза общинският съветник Цолов, визирайки предходни общински съвети. В настоящия Общински съвет в подобниситуации съветниците не са изпадали. В подкрепа на това се изказа д-р Златева. Цветан  Цолов подкрепи предложението на колегата си Цветан Миньовски, предлагайки за зам.председател да бъде избран Сашко Везенков от ПП ГЕРБ. Мотивът му бе, че той е съветник „от най-голямата партия в България, управляваща в момента“.

Сашко Взенков си направи самотовод и същевременно предложи за поста Дамян Маринов. Постъпи трето предложение от Д-р Героги Канзов, който  предложи Лили Димитрова.  Тя също  си направи самоотвод. Последва предложение от д-р Веселка Златева , която в отговор на Цветан Цолов заяви, че в правилника за работата на Общински съвет е записано, че ако заседанието не може да се води, поради отсъствие на председател и зам.председател, то съветниците избират председателстващ от присъстващите общински съветници. Златева изтъкна, че председателят на ОбС е от ПП МИР,“ зам.председателят е от БСП, имаше зам.председател от ПП ГЕРБ, който след един месец си даде отвод. Смятам, че в залата има и друга една група – ДИБО, затова предлагам Любчо Василев“, добави д-р Златева.

„Смятам, че сме изпаднали в една неловка ситуация общинските съветници, да разиграваме театър и да правим политически пиар на някого и да му лъскаме имиджа.  Не мисля, че това е начинът, по който трябва да се прави“, категоричен бе Кирил Руневски от ПП ГЕРБ .

След така направените изказвания председателят на Общински съвет д-р Илин Черняшки подложи първо на гласуване предложението на Д-р Веселка Златева за зам.председател на ОбС да бъде избран Любчо Василев. „За“ него гласуваха 14 съветници, против нямаше, „въздържал се“ гласуваха 18. Второто предложение за Дамян Маринов също не събра необходимия брой гласове – 11 гласуваха „за“ , „против“ – 1, „въздържал се“ гласуваха 12 общински съветници.

6 коментара на “Общински съвет- Ботевград не избра втори зам.председател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *